По-добър ли е светският фундаментализъм?Може да харесате още...

10 Отговори

 1. Владислав каза:

  Цитат: „Ислямът не може просто да се заличи, той трябва да се интегрира, което значи да се създаде европейски ислям, който едновременно да пази достойнството и културната специфика на своите членове и да ги прави пълноценни граждани на съвременния свят.“
  Дрън-дрън. Какъв „експерт по исляма“ го е писал това?… По принцип съм съгласен с идеята, че секуларизмът „на общо основание“ е голямо зло, защото ражда атеизъм, а него ние добре си го познаваме. Контрареакцията на това пък е краен фундаментализъм.
  Но държа да уточня, че едни наивно-утопични представи относно природата и духа на исляма са крайно опасни!

 2. Константин каза:

  Я ги накарай да ходят забрадени както трябва,че да видим тогава ще искат ли забрадки!Нека да им разрешат ве!Сами ще се насадят!

 3. Георги от Хасково каза:

  За сведение на Владислав:
  Ивайло Дичев е един от водещите преподаватели в специалност Културология на СУ „Св. Климент Охридски“. Доста ерудиран човек е…
  И лично на мен ми се вижда прав, че забраната на забрадките още повече ще сплоти част от мюсюлманските ни съграждани… и ако ги оставим свободно да се забраждат, с времето те наистина сами ще почнат да махат забрадките, като видят, че повечето нормални хора не го правят.

 4. Дон Кихот каза:

  Никой не отрича, че Дичев е ерудиран. Попаднах на неговата дисертация на френски език в интернет. Но същевременно е постмодернистки философ, което в най-добрия случай е агностицизъм, ако не и чист, отявлен атеизъм.
  .
  Проява на същия този фамозен постмодернизъм е отказът да се забрани каквото и да било. Вие не познавате исляма. Колкото повече отстъпваме пред него, толкова повече той настъпва и рано или късно ще ни унищожи.

 5. popov9333 каза:

  Скъпи Дон Кихот, дори и в най-забутаното (може би от времето на Дон Кихот) турско село младите хора се опитват да бъдат модерни и пр.Ходят с голи пъпове (това са голите факти).Kонфликтът със забрадките е ‘engineered’ и,ако се подклажда наистина може да стане опасен.
  Мисля че се обсъжда конкретната позиция на автора , а не неговотa обща ориентация, каквато и да е тя. Ана-Мария от Русе

 6. famulus каза:

  откак съществува, такъв е и сега, това му е същността, агресия срещу всички останали и помежди отделните секти, суни, шиа, алауити, сред тия хора живея, виждам реакциите им, почнах да разбирам какво мислят за нас и какво чувстват… Не се лъжете. Звярът не хапе само защото е гладен, а защото е звяр, като го нахраним и му осигурим комфортни усложия да си отглежда котилото – по-силен и по-як ще стане и ще ни изяде главите

 7. safa каза:

  I kato takava vseki koito jivee na neina teritoria e dlajen da se saobraziava s iziskvaniata i normite na darjavnite institucii!Dostatachno darjavi po sveta ima kadeto mogat vsichki jelae6ti plakatno da demonstrirat veroizpovedanieto si da otidat tam da jiveiat.Za6o se navirat v na6ata darjava?!

 8. ... каза:

  safa с теб съм. Фо търсят тук. Чул съм че Родопите са претопени вече. че населението там е повече турско отколкото българско, че джамиите са повече отколкото църквите. Я да се ограничат малко. Па ако не им харесва, фо правят в България, да си отидат в Турция. На тях религията им прорповядва да се зближават и вкореняват в друговерците за да ги претопят. Ето отидете в Родопите или там на юг и вище какв ое положението.

 9. borisdd каза:

  По принип съм против забраната на мюсюлманските забрадки. Но…
  Цитат: „Ислямът не може просто да се заличи, той трябва да се интегрира, което значи да се създаде европейски ислям, който едновременно да пази достойнството и културната специфика на своите членове и да ги прави пълноценни граждани на съвременния свят.“
  Несъмнено Ивайло Дичев е добър специалист-културолог, но тук не мога да се съглася изцяло с него. Такова нещо като „интегриран“, „балкански“ или „европейски“ ислям няма. Наистина, има определени разлики и особености в отделните геогрофски райони, но при тази религия няма разлика между религиозно и светско, между религия и държава. В този смисъл един ден Европа „ще бере“ ядове, както се казва. Впрочем, те вече са налице…
  А иначе за Родопите само ние сме си отговорни – някой да ни е спрял да раждаме деца и да строим църкви?

 10. miglena каза:

  „Струва ми се например скандално религиозен празник на една от общностите у нас като „Гергьовден“ да бъде честван като празник на армията с участието на президент и сие“
  Край на цитата, правописът е запазен!
  Каква ерудиция, наистина !!
  Може би е скандално да празнуваме и Св.Св.Кирил и Методий. Все пак те са създали азбуката само на „една от общностите у нас“.
  Какво чества ерудираният културолог на 24 май? Нашата култура каква е ? Мюсюлманска ли?
  Проблемът, според мен, не е в това дали те ще носят забрадки , а ние да не носим кръстчета.
  Все пак сме само „една от общностите у нас“!!-:-)