Честит празник, български учителю!Може да харесате още...

14 Отговори

 1. Райкова каза:

  „Празни са и главите на учениците. В тях духа лют вятър. Цари безхаберие, пошлост, простотия.“

  Интересно твърдение на един някогашен учител за учениците. Ако някога моите учители, които бяха прекрасни, са имали такова мнение за мен и за всички техни ученици аз честно казано не знам дали бих ги уважавала. Да се работи с децата е трудно, в това няма съмнение, но ако един учител застава пред учениците с нагласата, че срещу себе си има безхаберни, пошли и прости хора, то делото му е обречено на неуспех!

 2. Андрей Романов каза:

  Великолепен текст на г-н Ралчевски. И аз съм бил учител. Бих се подписал под всяка негова дума.

  Г-жо Райкова, спорите с очевидни неща. По Ваше време и учителите, и учениците са били други. Идете ДНЕС в класните стаи, вижте какво става там – и ще разберете, че казаното от г-н Ралчевски всъщност е твърде меко и щадящо.

 3. Т.Георгиева каза:

  [quote name=“Райкова“]
  Интересно твърдение на един някогашен учител за учениците.[/quote]
  Да благодарим, че г-на е намерил ново поприще и не се самоинквизира като учител, за какъвто е ясно, че не става. Много е мелодраматичен и прекалено емоционален за тая работа. Децата не търпят фалш и лицемерие. Те искат силна ръка. Да усетят дух и мъжество. Мили думи не ги умиляват. Те искат истината, ценят добрия пример и учителите да горят в професията си. Да умеят да преподават, да искат да предадат знанието си, а не вяло да отбиват номера си.
  Скоро учих и съм отвратена от преподавателите. Имах състудент, които бе по-умен от всички тях взети заедно. Само него си спомням с добро и един, двама от преподавателите, които РАБОТЕХА. Доц. Стефанов по старогръцки и латински – бе един от тях. Другите бяха жени, професори от СУ по психология и старобългарски. Проф. Витанова и проф. Клементина Иванова. Много уважавам и състудентите си, които учеха и се трудеха със сърце напук на всичко.

 4. Райкова каза:

  Мисля, че не всички ученици са такива, познавам прекрасни деца. А за безхаберието и пошлостта не са виновни те. Спомням си едни думи на актрисата Златина Тодева, а именно: „Децата са като бял лист хартия, каквото напишем , това ще четем!“ Отговорни са други – родители, учители, ние възрастните накратко казано.

 5. Радост каза:

  Много хубав текст. Напълни ми сърцето. 🙂

 6. Андрей Романов каза:

  Какво сте се заяли с автора? Все учителите са ви виновни! Днес учителят в България е истински мъченик. Не могат да се оневиняват „децата“ на по 18 и 20 години за техните действия, сякаш някой друг им е виновен за това. Точно тук е проблемът ни като нация – винаги Другият е виновен. Аз не съм виновен за нищо.

  Ако сте такива отворковци, идете и станете учители. Искам да ви видя, как ще се справите в клас, когато „децата“ играят карти, слушат чалга и пушат, а ако им направите забележка, се канят да ви набият.

 7. Т.Георгиева каза:

  [quote name=“andrey“]
  Ако сте такива отворковци, идете и станете учители. Искам да ви видя, как ще се справите в клас, когато „децата“ играят карти, слушат чалга и пушат, а ако им направите забележка, се канят да ви набият.[/quote]
  Къде правят тези неща децата на по 18-20 години? В ТВУ ли?
  А г-н Ралчевски първо обижда децата казвайки, че били оглупяли. Второ с тоя патос и емоция звучи хумористично и неадекватно. И трето – той като е тръгнал за пари по света, защо упреква другите в комерсионалност, търсене на изгода и удоволствия? Лют вятър веел в празните глави на учениците! Царяло безхаберие и пошлост и простотия! С какво право обижда децата ни? Той дете не е ли имал? Не знае ли колко УМНИ СА ТЕ? И как ги съсипват възрастните. Точно такива възрастни, които едно говорят, а друго вършат. И мислят, че някой им се връзва на голите приказки и комсомолския патос.

 8. Андрей Романов каза:

  [quote name=“Т.Георгиева“]Къде правят тези неща децата на по 18-20 години? В ТВУ ли?[/quote]
  Не, в 99 процента от училищата.
  [quote name=“Т.Георгиева“]А г-н Ралчевски първо обижда децата казвайки, че били оглупяли.[/quote]
  А Вие какво, да не мислите, че са поумняли? Ето един пример: учителят пита „деца“ от 10 или 11 клас какво е представлявала Студената война (материал, който те са учили). Те отговарят: „Това е война с хладно оръжие“.
  [quote name=“Т.Георгиева“]С какво право обижда децата ни? Той дете не е ли имал? Не знае ли колко УМНИ СА ТЕ?[/quote]
  Умни, дръжки. По-тъпи и неграмотни млади поколения България не е виждала. Горко на тази страна, когато те я поемат в ръцете си.

 9. Т.Георгиева каза:

  Не зная къде си учител Андрей, но от болката ти разбирам, че страдаш истински. Помисли по въпроса дали някой не ти организира тормоз и преследване чрез учениците ти. Ако си нежелан там, но не ти го казват открито – това е начин за силен натиск. Наблюдавах подобно нещо там където учех. Една много умна и чувствителна студентка бе прогонена чрез състудентите си според мен организирано. Колко му е да бъде докаран до отчаяние един чувствителен човек?
  Що се касае до хладното оръжие – децата са с много силно чувство за хумор. А дори и да е било грешка – какво пречи да се посмеете добронамерено и продължите урока разведрени в някаква степен.
  За съжаление възрастните не сме на нивото на децата, които идват на света като ангели и лека-полека ограбваме душите им и ги потапяме в мрака на тъжния си безрадостен свят.

 10. Райкова каза:

  Има и деца на 7,10 години. И те ли са пошли? В музея, в който работя идват ученици и те не ми се струват оглупяли. Ако някои деца нямат добро възпитание, то отговорни са родителите. Децата повтарят това, което виждат. Ако примерът е лош какво да очакваме от децата. Но всеки може да се промени все пак. А преди да обвиняваме децата, нека видим какво ги заобикаля отвсякъде – телевизия, улица и т.н.

 11. Андрей Романов каза:

  Не съм учител, за щастие, но имам приятели и познати учители. Всички те казват едно и също. Отношението към учителя не е заради съзнателен тормоз, а защото учениците знаят, че няма ред и те не могат да бъдат реално наказани. Освен това те са проникнати от тотален материализъм и виждат в учителя лузър, който няма скъпа кола, скъп телефон и работи за грошове. Презират го за това. Познавам учители, които са били заплашвани с бой, ако не пишат високи оценки. Изобщо положението е трагично.

  Да се посмеем на невежеството? По-уместни биха били сълзите.

 12. Еми каза:

  Г-н Ралчевски, прочетох Вашия роман „30 паунда“. Поздравявам Ви! Книгата е много хубава! Мисля, че стигнах до нея в много подходящ момент от моя живот. Пожелавам Ви много вдъхновение и благодат! Слава Богу за всичко!

  🙂

 13. Таня Стоянова каза:

  Много истина, и много болка има в този поздрав! Много учители са на предела на силите си – физически и психически. Безхаберието, пошлостта и простотията ги има навсякъде. Но все още има деца, чиито очички светят, които сутрин те очакват с нетърпение… заради тях все още си струва! Честит празник!

 14. Боянка Ангелова каза:

  Това, което искам да кажа за този поздрав се съдържа само в една дума: П о к л о н ! ! !
  Поклон пред човека изрекъл тези думи.