Изкуството да бъдеш човек


Категория за участие: ІІ

Подател: Невена Маркова има средно специално образование. В момента е студентка последна година в ПУ "Паисий Хилендарски", специалност Социална педагогика. Пише поезия.

Получател: До всеки, който ще докосне!

Даденост ли е на човека да бъде Човек? Умение, което се развива и усъвършенства през житейския ни път, или може би пък е заложено у всеки от нас, но не всеки може да го достигне, да го осъзнае, да вложи всичко от себе си, за да го изведе на повърхността. Да покаже най-доброто, на което е способен, да задържи това си качество и да го утвърждава до края. Всяка дейност, създаваща нещо добро, продуктивно, нищо градивно, може да бъде наречена Изкуство. За мен обаче най-значимото, най-стойностното, това, което ни прави хора и което може да докаже мястото ни отредено на Земята, като най-еволюиралия и най-развития вид, е това да бъдеш за човека Човек.

Нека открием онези неща, присъщи само за нас, онази красива дарба, заложена само в нас, онова умение да създаваме, а не само да показваме зверствата и ужасите, на които може би пак само човекът е способен. Тази разрушителната страна от нас е по-достъпна и с по-малко усилия може да се развихри и да разруши всичко красиво и значимо. Нека се обърнем към онази половина във всеки от нас – творческата, изграждащата, тази, която ако съумее човек да открие, върши чудеса. Чудеса за самия него, чудеса за света, чудеса за всеки човек. Чудеса, създаващи живот, придаващи пълнота. Човекът творец, това може би е най-висшата форма, до която можем да достигнем. Това е проявлението, чрез което един човек може напълно, безусловно да се себеосъществи. Никакъв разум, никаква мисъл, никакво творчество, никакво разкаяние, никакво развитие не личи в онова, което се случва ежедневно около нас, онова, което се върши по света, грозните дела, които всеки ден се обявяват за каузи в името на доброто, битки за спасението на света. "Големите човеци" се бият в гърдите и заявяват с ръка на сърцето, че тези унищожителни постъпки са за нас, за нашите деца, за живот сред мир и красота, за свобода. Как е възможно човек с ясна мисъл и с ум надарен да затрива благата около себе си, пред себе си и зад себе си .

"Има неща в живота, като самият живот, заради които трябва да понесеш огромни жертви, за да се запазиш" (Ъруин Шоу).

Нека всеки от нас бъде сам за себе си творец, нека всеки се стреми да бъде за човека Човек, тогава всички ще бъдем по-добри.

Н. Маркова
гр. София, 08.03.2007 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...