Писмо


Категория за участие: ІІ

Подател: Цена е с висше образование, работи като учител. Интереси: литература, театър, природа

Получател: Мила моя


Здравей, мила моя!

Толкова отдавна се каня да ти пиша, но все нещо ме спира да го направя –задължения, глупави развлечения, неотложни грижи. А времето минава, и въпреки че го нося много дълбоко вътре в себе си това писмо, че обмислям думите в него по пътя за работа или за вкъщи, във влака и автобуса, докато изтърпявам скучни събирания – започвам да се страхувам, че никога няма да го напиша. И ето, сега използвам като повод този конкурс, за който прочетох случайно, и сядам – е, не пред белия лист, както съм си го представяла толкова пъти, а пред екрана.

Хората не бива да мълчат, не бива да премълчават най-важното. Казват – мълчанието е злато. Да, но аз толкова много мълчание съм изслушала, още от малка. Ако беше вярно, цялата да бях заблестяла. Но не, напротив, в някакъв момент върху мен падна тъмна сянка. Всъщност всичко, което правя, е опит да изляза от нея, да стана пак слънчева, каквато бях като дете. Но никак не е лесно това.

Баща ми в детството ми с часове мълчеше. Затова пък понякога направо вулканично избухваше – както може да го направи само този, който прекалено много е таил. А когато около теб всичко се тресе, ти ставаш нисък като тревата. Ето така се научих да мълча и аз.

Сметнах, че бягството е решение, заминах на стотици километри далече и поставих свое начало. За да усетя с течение на времето как повтарям грешките на родителите си, копирам тяхното нещастие, сякаш за да докажа, че ги обичам. Как предавам като щафета на своите деца болката и вината. Когато забелязах това, започнах да губя опорите си.

Зная, мила моя, безполезно е да се говори за миналото, да се предъвкват събития, над които вече нямаш власт. Но всеки от нас има правото на такава милост – да пречисти душата си чрез словото, да излее насъбралата се мъка. Сигурна съм, че точно ти си човекът, който би могъл да ме изслуша.

Колко те търсих! Как поставях в твоята роля кого ли не – приятели, любими, родители, достойни хора, срещнати по пътя ми, и кухи авторитети. Колко глупави сълзи съм проляла поради невъзможността да поговоря надълго и нашироко с някого от тях, всичко докрай да му изкажа. Колко време съм пропиляла. Заблуждавала съм се, днес никого не виня. Всеки, с когото ни среща животът, дори и най-близкият, е понесъл своята нелека съдба – той няма как да я пусне, да я постави за мъничко настрани, за да поеме нашата. Той може да ти помогне в труден миг, с дума, поглед, постъпка. Но никой не може да замени собствената си грижа, собствената си голяма отговорност пред Висшето с твоята. А и не бива.

Ето това разбрах, мила, и затова се обръщам към теб. Винаги малко съм се страхувала да го направя. Ти знаеш всичко за мен, миналото ми, мечтите ми. Пред теб рухват удобните ми страхчета и илюзийки, става прохладно и проветриво, миг – и ще хвръкна, краката ми се отлепят от земята. Очите ти гледат право в душата ми.

Защото ти – това съм аз, истинската аз, мъдрата, добрата, вярващата. И аз изричам пред теб – изричам пред себе си онова, което никога не съм посмяла никому да кажа: Обичам! Обичам себе си. Обичам децата, родителите, обичам приятелите и неприятелите си, обичам живота. Повтарям, че обичам, нененаситна съм да го казвам и усещам как мълчанието си тръгва, наметнало кафявия си плащ, чувствам как отново ставам слънчева – както в детството, и виждам как баща ми пак мълчи, но ми се усмихва, а очите му казват: „Браво, момичето ми!”

Ц. Пенева
гр. Плевен, 15. 03. 2007 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...