Семейно образованиеМоже да харесате още...

29 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Светославе,

  Какви глупости са написал? „да изведем децата си от системата на държавното образование“. Средното образование е задължително и отказът от него е наказуем. А признатият едва ли не с гордост факт, че си завършил вечерна гимназия след 100 зора и си откраднал книгите на Шуменския университет, не се нуждае от коментар.

 2. hpberov каза:

  Интересно, много интересно, даже толкова любопитни мисли, че да се наложи да се препрочитат.

  Г-н Ангелов, смятам знаете, че с този Ви материал се отделяте най-сериозно от позицията на Св. Синод на БПЦ за вероучението!

  Остава сега да се разграничите и от изявленията на Св. Синод относно „задължителен“ гражданския брак преди венчаването пред Бога и да си отворите работа с архиереите… или да вземете да станете „разколник“ 🙂

  Всъщност хубавото на текста е нишката към стремежа към разум…, което е направо за приветстване!

  Иначе „семейно образование“ е в известен смисъл по-добре звучащ превод на homeschooling. А горе долу в подобен смисъл са и размислите на тези родители по света (вкл. и България), които не изпращат децата си в училище.

 3. portos каза:

  Да се разграничавам? Аз да не съм институция, че да се разграничавам?! Или пък да работя за Светия синод? Споделям наблюдения.

  Не Синода, а сам Негово Светейшество да се обърне към Даниел Велчев с всички възможни аргументи на разума, онова самонадеяно юпи пак ще каже: „Образованието е светско“. Така че, аз предлагам алтернатива, макар да се надявам и моля позицията на Синода да бъде взета насериозно, все пак очаквам твърде малко. Хоум скулидж е добра алтернатива (винаги съм го смятал).

  А от ШУ не съм крал книги. Просто ги загубих (по-точно една хазяйка ги „секвстира“ в името на тока в Шумен. 🙂

  … Г-н Беров… Аз влязох в Църквата като Светослав. И смятам да си остана Светослав. Така че, какви позиции, какви конюнктури, какви пет лева :-)?… Може би, някой ден, редакцията на сайта отново ще пусне „Виждащо сърце“ (статия, която стоя само два часа, защото тогава се… уплаших и помолих да я снемат), ще я прочетете и ще ме разберете още по-пълно 🙂 Поздрави.

  P.S. Пък и за какво да ме съдят и наказват? Заради лична позиция ли? Даже жена ми не я споделя?? Не сме стигнали до този момент, надявам се – да съдят за убеждения 🙂

 4. dragor_1 каза:

  Много съм съгласен с теб, да знаеш! За пореден път си написал подредено, това което съм си мислил разбъркано. Само че сега трябва да продължиш нататък: Семейното образование като дългосрочна стратегия – това би трябвало да е темата на следващото ти писание. Щото това си го кръстил така, ама само развенчаваш светскто / държавното, а не говориш за семейното / домашната църква /.

  Продължавай ! Бог пред теб – ти след него!

 5. portos каза:

  Да си ми жив и здрав dragor_1. Ти ме мотивираш да не слушам стилистите

 6. milen каза:

  „…Нека бъдем сериозни. Държавното училище нищо не ми даде.
  „А започна ли да си спмоням, че пропусках часове и цели дни от задължителните посещения още във втори начален клас, ми става смешно. В трети и четвърти клас ходих редовно, защото дядо Ангел ме спука от бой. Но почина. И останах на поправителни изпити в пети клас, повтарях седми прогимназиален клас и три пъти девети гимназиален. Накрая ме изхвърлиха от 5-та езикова гимназия във Варна, така че се наложи да завърша Вечерна гимназия „Добри Войников”, амбициран насилствено от мама.“
  При тази училищна „кариера“ е повече от ясно, че училището нищо не е можело да ти даде, ако ще Песталоци и Платон да са ти били учители.

 7. portos каза:

  Платон определил: Човекът е животно на два крака, без пера и козина.

  Диоген оскубал един петел и го занесал в Академията. Казал: Ето човекът на Платон.

  Платон не му мислил много, но добавил: „И без ципи между пръстите….“

  … Кой е Пестелоци???

 8. portos каза:

  Много е хубаво това, че учителите оценяват себе си… Знаете ли… И майка ми е учителка (по философия). Но образователната стратегия се определя от юпитата… Те, обаче, предпочитат да искат заплати и да зоват за морал. Къде е стратегизческото мислене… Впрочем какво ли питам – каква ти стратегия у хедонисти…

 9. portos каза:

  Освен „похвала“ каква е ползата от похвалното слово, което цитирате, г-н Милен??… Знаете ли – слава от човеци не приемам, така че, слушайте: в момента пия „облак“ и вдигам наздравица за всички, който се топлят от похвали

 10. refab каза:

  относно религ. образование е следният: примерно 1 година РЕЛИГИОЗНАНИЕ на общо основание в училищата, преподавано от УЧИТЕЛИ, НА КОИТО ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА, А СЛЕД ТОВА-всеки ученик да има възможност да учи под различни форми и начини ПО ИЗБОР-християнство, ислям и т.н., като вече в този случай УЧИТЕЛИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ОТ ЦЪРКВАТА, МЮФТИЙСТВОТО и т.н.
  НЯМА ДРУГ ДОБЪР ПРИНЦИП, освен този, мисля аз!

 11. Милояна каза:

  Коментаторите дотук са само мъже, доколкото се разбира. Колко от вас имат съпруги и поне едно дете? Въпросът не е риторичен. Пребройте се! И колко от тия могат да издържат съпругата и детето ( децата ) си без да се налага тя да работи ( или поне да е на четеричасов работен ден )? Интересен ми е този вариант за домашно училище – без финанси. А ако има такива – без родители – нали работят по цял ден, че и повече, за да ги спечелят. Тази страна на въпроса явно за всички ви е решена. Или пък моята вяра е твърде малка ( то не е далеч от истината;-) ) Просто имам бебче сега и не гледам особено идеалистично напоследък…

 12. Милояна каза:

  Дон Кихоте, кога за последно видяхте наказано циганче, поради отказ от училищни занятия? Аз знам, че с мляко и закуски се надяваха да ги задържат в училищата, ама…не би…Та , кого са наказали? И как?

 13. Милояна каза:

  Забележете, че в цитата от Стария завет никъде не се изисква да обучаваме децата си на математика, география и пр. Иска се да им сведетелстваме, както и на всички за Господ. Това мога да го правя и докато синът ми е ученик в светско училище, така че е редно да се уточни какво е домашно училище.
  Хора, въпросът е сериозен, понеже да имаш дете е сериозно нещо, така че вместо да се гаргарите с Портос…мислете!
  На мен не ми се иска синът ми да бъде в училище, където могат да го наранят или убият, но на матурата по математика изкарах 3+!!! Ще ходи на училище след време, значи, няма как 😉

 14. Дон Кихот каза:

  Милояна,

  Има европейски изисквания за минимум непосещаващи и отпадащи, които, ако не бъдат покрити, ще следват санкции. Тези крясъци да бием дуспата на държавното образование са нелепи и злепоставят сайта.
  .
  Учителството е голям подвиг и дарба. Само хора, които са се опитвали да го правят, разбират за какво става въпрос. Когато станеш прекалено взискателен и изгаряш в работата, всички започват да се дразнят. Когато караш през куп за грош, всички са доволни, но децата остават неграмотни.

 15. hpberov каза:

  Да, Милояна, така е. Вярата и разумът! Ако чуваме и виждаме какво е днешното държавно училище, то е точно като държавата, защото е държавно. Ако детето ти не го прибият, то ще го научат да прибива. Нарушава се и Божия закон и светския! Оправията е в позицията на вярващите граждани. Проблемът е, че те са много малко.

  Кошмарът за мен е, че 75 хиляди зрелостници писаха БЕЗРОПОТНО матурите си В НЕДЕЛЯ и НИКОЙ, АМА НИКОЙ нито от Брежневия Синод обърна внимание на това. Правете му сметката колко от зрелостниците ще отидат следващата неделя в църква! Република България в момента е традиционно атеистична държава.

  Колкото и да е тъжно е точно така!

  Освен това, ако БПЦ толкова държеше на вероучението, нямаше да се занимава с Вълчев, а щеше да си организира православни училища – начални, вкл. и гимназии. И като наберат авторитет, хората сами ще отиват да кандидатстват там. На Запад всички от елитните училища и гимназии са или католически или протестантски. На практика други класически гимназии не съществуват.

  Защо не вземе един владика напр. да организира частно православно училище с две паралелки например от първи до 6 клас. В които да се преподава и вероучение 3 пъти на седмица. Останалото да си е както в другите училища. Да бъде образцово, да има правила, вяра братолюбие и отговорност. Щото… отговорът ще си го спестя – знаете го добре!

 16. 1978 каза:

  aman ot draska4i,,kazval s1m ti dobre pi6e6 i govori6,,,ama vsi4ko go pravi6 za pari…

 17. dragor_1 каза:

  Нали каза да се преброим и аз да си кажа : аз имам съпруга и две деца ! Не са уеници още. Това че приветсвам писанието на Portos не значи, че смятам да не ги пускам на училище. Той си е малко крайничък – но пък с/т/илен. Буквалното възприемане на написаното от него води до адсурди и нелогизми. Но пък въбужда към мисли и дискусии. Пише нещо Portos и всички се втурват да се включват – кой с критика, кой с похвала, а някой без ни едно от двете. Той сега трябва да напише 2 -ра част – “ Държавното образование “, в която да обясни за семейното. Изглежда като че ли пише без да е решил какво иска да каже – но не е така.

  П.П. Личността на пишещия да се разтопи в написаното!

 18. Дон Кихот каза:

  Яне Янев: Източвани са еврофондове за строежи на незаконни джамии

  06 ноември 2008 | 15:56 | Агенция „Фокус“

  http://www.focus-news.net/?id=n1072679

 19. Милояна каза:

  Прав сте, че учителската професия е нелека.
  Прав сте, че е призвание. И Вие, и останалите , отдали се на това поприще заслужавате уважение.
  А за санкциите – не зная -щом казвате – имате повече информация от мен по този въпрос. Само не става ясно за кого се отнасят – държавата, учителите или родителите на децата и самите деца, непосещаващи училище.
  П.П. Не се заяждам – интересно ми е. 🙂

 20. Милояна каза:

  За Портос – то е ясно – не едно, две продължения ще напише. При това, колкото по-предизвикателни, толкова по-добре – вдигат рейтинг 😉

 21. Милояна каза:

  Поздрави за смелоста да имате второ дете!
  Не Портос, а темата, сама по себе си, води към размисли.
  Днес, на разходката ни, се размислих и се опитах да си представя детски православни заведения ( ясли, градини, училища ) . Трудно ми се стори. А защо е твърде дълга тема, с която няма да Ви занимавам сега. 🙂

 22. Милояна каза:

  Поздрави!
  Не знаех за матурите в неделя – гадничко си е, но само за християните, участващи в литургията. Колко от зрелостниците са такива, според Вас?! Тъжно, но факт – малцинството са. А иначе – на мен също никак не ми допадаще да работя в неделя, вместо да съм на литургия, но алтернативата е да не работя. За съжаление, фотосинтезата още не съм я овладяла 😉
  А за православното училище, което предлагате – има ли подготвени кадри? Дали няма ислямистите да ревнат насреща, ако такъв проект стане реалност, и да поискат да си организират свои училища? Наличието на ислямски такива ми се струва по-опасно от неналичието на православнохристиянски.

 23. hpberov каза:

  Вижте мнението ми за неделните изкушения на министъра и за Вълчевата срещу Божията заповед тук: http://hpberov.blogspot.com/2008/05/blog-post_31.html

  и тук:

  http://www.pravoslavie.bg/content/view/9875/162/

  Има и нещо друго, много притеснително. Според чл. 33 ал. 3 от Закона за вероизповеданията, регистрираните вероизповедания (отворен остава въпросът за БПЦ в този член, понеже тя е „освободена“ от регистрация) могат да откриват СРЕДНИ ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИ УЧИЛИЩА…. Забележете, че на вероизповеданията по този начин мълчаливо е забранено да откриват НАЧАЛНИ училища! И това е още един аргумент за ТРАДИЦИОННО АТЕИСТИЧНАТА ДЪРЖАВА.

  Но това е така, след като такива „спецове“ по преодоляване на разкол чрез държавни закони преписват на сляпо преамбюли и други разпоредби чуждестранни законодателства… срв. тук: http://hpberov.blogspot.com/2008/09/blog-post_6687.html

  На мнение съм, че която и религиозна общност има възможност да открива частни училища, било то начални или средни, трябва да го прави. Законодателството е предвидило, че родителите са тези, които с декларация заявяват, че са съгласни да пуснат детето си в такива училища. Те са и тези, които биха извадили децата си, ако нещо не е наред с училището.

  А са предвидени и мерки, с които, ако училищата не отговарят на определени изисквания, могат да бъдат санкционирани.

 24. hpberov каза:

  … относно цитата: „Наличието на ислямски такива ми се струва по-опасно от неналичието на православнохристиянски.“

  Това е проблемът на нашата култура и манталитет. Типично в стила: НЕ Е ВАЖНО АЗ ДА СЪМ ДОБРЕ, ВАЖНОТО Е ДРУГИЯТ ДА Е ЗЛЕ…

  Също така, това за фотосинтезата… е вярно, но когато КОДЕКСЪТ НА ТРУДА предвижда, че в НЕДЕЛЯ НЕ СЕ РАБОТИ, бихте могли да се обърнете към Съда. Важи не само за вярващи, а за всички!

  В противен случай нещата са такива, каквито са сега – БЪЛГАРСКАТА ПРАВОВА ДЪРЖАВА Е ХИМЕРА И ХАРТИЕНА ФАСАДА.

  … Защото гражданите не са овладели фотосинтезата, а вярващите са на изчезване…

  БОЖЕ ГОСПОДИ!!!

 25. Милояна каза:

  Благодаря за съвета, господин Беров, но съм се убедила от опит, че за да се обръшаш към съда е необходимо или да си юрист, или да имаш пари в излишък. За да се лекуваш – подобно – или трябва да си лекар, или …Поне засега такива са ми наблюденията. Вие сте юрист, определено!

 26. Милояна каза:

  По въпроса за културата и манталитета ни: принципно точно такъв си е. В случая обаче, би било вярно, ако бях визирала не само мюсулмански, на какви да е училища на религиозни общности – евреи, християни – католици, протестанти и т.н. Аз се плаша от мюсулманите. А Вие?

 27. Милояна каза:

  Не се засягайте! Горе-долу Ви разбирам 🙂
  Истински важното е, че човек винаги има избор. Наскоро гледах документален филм: „побеснели“ бели мечоци нападнаха две жени. Едната бе ударена от мечока и убита. Другата остана между животното и дълбока пропаст. Тя скочи! Като по чудо – оцеля – натрошена, но оцеля. Винаги има избор, пък бил той и такъв! Така и аз – бих могла да не работя по специалноста си (понеже навсякъде изискват да се работи понякога и в неделя), а да намеря друг вид работа с почивки в неделния ден.

 28. hpberov каза:

  Милояна, не се засягам. Изборът в земния живот е важен! Важен е, защото пред Праведния Съдия изборът е Негов.

  Същевременно да Ви успокоя, че не Човекът е сътворен за съботата (респективно неделята), а последната е за него. Въпреки това е повече от срамота, когато матури се пишат в неделя и когато министър – хабилитиран юрист не се съобразява с Кодекса на труда!

  Важно е все пак да съществува една конвергенция между правото на религиозните общности и държавното право.