Отец Серафим Янев: „Единственият начин децата да намерят пътя към вечния успех и щастие е да бъдат в Църквата“



Протойерей Серафим Янев е ефимерий на Кремиковския манастир  „Св. Георги Победоносец“. За едни той е духовникът, прочут с отглеждането на пчели; за други той е този, който присърце е приел да учи децата на любов към Бога. Преди години той получава награда за принос към църковно-обществения живот и активна работа с младото поколение от Софийска област, връчена му от Софийската областна администрация.

Неслучайно на 1 юни, Деня на детето, разговаряме с него за това, защо мястото на децата е в Църквата и какво очаква малчуганите по време на вече превърналите се в традиция детски лагери в Кремиковския манастир…

Една от водещите цели в служението Ви е да доведете децата в Църквата. Как и защо това стана Ваша кауза?

Защото вярвам, че единственият начин, по който децата могат да намерят пътя, който ще ги води към вечния успех и щастие в Царството Божие е да са в Църквата. Няма друго място, както за тях, така и за възрастните, което да ги води към спасението. А в крайна сметка това е смисълът на живота.

Смятате ли (и необходимо ли е) Мики Маус и Маша и Мечока да бъдат заменяни от персонажите в Библията в детското съзнание?

Аз не виждам нищо лошо децата да се радват на приказните и анимационните герои. Въпросът е, че едновременно с това е нужно да придобият познанието и за небесното, което им разкрива едни по-дълбоки ценности. Този интерес на най-младите към библейските образи и истини с радост го забелязвам и на лагерите, които организираме, и при децата, които идват в манастира със семействата си.

Всъщност децата си живеят нормалния живот, те ходят на нормалното светско училище, имат приятелчета, които не ходят на църква, но живеейки живота в Църквата, осмислят по друг начин заобикалящия ги свят и придобиват усета за една друга цел, която е безценна.

Лагерите, които организирате всяко лято, са успешна стъпка към връзката на децата с Бога. Как се роди идеята за тях?

Бог нареди това да стане на Кремиковския манастир и Слава Богу. Нещо, което е полезно не само за децата, но и за нас, защото заедно с тях и самите ние се променяме. Детските летни лагери се организират с благословията на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Първоначално започнахме с малък брой деца, но с всяка изминала година те стават все повече и повече. За това лято записаните са 500, а смените са 10. Две от смените са предвидени за децата с увреждания и специални потребности. Новото крило на манастира, в което ще бъдат настанени, вече е готово и както досега, ще има всички удобства за провеждането на занятия, за игри и отдих.

Кои са целите, които си поставяте чрез провеждането на тези лагери?

Първата и най-важна цел е всички деца да научат, че имат един Приятел, Който никога няма да ги изостави, защото Господ не оставя никого, какъвто и да е той и какъвто и да е животът му. Второто нещо, към което се стремим на тези лагери, е да покажем, че, освен материалните ценности, има и други – християнски и човешки, които са важни за взаимоотношенията помежду ни. Тази година основната тема на лагера са българските светци, ще обърнем внимание на някои, които не са толкова известни, като например хан Тервел и др. Ценно е, защото това са били наши предци, живели са по нашите земи, някои от тях са били управници, други – отшелници.

Как протича самият лагер?

Сутрин има богослужение, след това закуска, следват ежедневни занимания, по време на които едновременно децата получават нови знания и се забавляват, идва обядът и обедната почивка, после е следобедната закуска, отново занимания, вечерна служба и вечеря. Денят завършва с игри, разбор на случилото се през деня и молитва преди лягане. В манастира вече има и конче, което децата ще яздят, идват треньори по тенис и баскетбол, с които те спортуват. Професионален водач планинар ще им показва интересни неща в гората – дървета, растения. В края на престоя тук всяка смяна завършва с лагерен огън и вечер на талантите. Защото вярваме, че всяко дете притежава някакъв талант и не е нужно да копира другите, защото това е специалният дар от Бога за него. В последния ден на лагера е Божествената света Литургия, след което децата отпътуват, а от следващия ден застъпва новата смяна.

Отец Серафим заедно с актьора Китодар Тодоров по време на една от вечерите на талантите в Кремиковския манастир

Има ли нещо, което Ви е изненадало по време на лагерите?

Да, разбира се. Изповедта. 90 процента от децата искаха да се изповядат и по време на тези детски изповеди бяха казани думи, които със сигурност и голям човек не може да изрече.

Какво искате да пожелаете на децата за днешния празник?

Да не губят това, което Бог е заложил в тях, за да стигнат Божието царство!

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...