Как да различа, кога околните ми казват истината и кога лъжат?


Здравейте. Имам въпрос, който ме "тормози" от дълго време. Обръщам се към Вас с надеждата, че ще можете да ми отговорите на него. Ето въпроса:

Как да различа, кога околните ми казват истината и кога лъжат?

Свещ. Стоян Бербатов: Здравей,

Ако това, което искаш да разбереш, е от особено значение за теб, просто прояви търпение, въоръжи се с молитва и Бог неминуемо ще ти даде да разбереш. Но, казахме „ако”!

Звучи шаблонно, но е така. Не винаги нашата преценка за нещата съвпада с Божията представа за тях, особено когато става дума за истината. Знаеш, че един християнин, щом чуе да се говори за истината, веднага цитира думите на Христос, отнасящи се за Самия Него – „Аз съм Пътят, и Истината и Животът”. И това за християнина е изходният пункт за дирене на истината – ако тя не води към Христос, по-добре да не се занимава с нея.

Ако усещаш, че твоите околни (предполагам и твои близки) те манипулират, по-добре не им обръщай внимание, така хем на тях ще помогнеш, като ги накараш да разберат, че чрез тези си действия унижават и излагат самите себе си, хем и ти ще се покажеш като един истински боготърсател, който не се влияе от суетите земни.

Понякога нещата са много прости, само не трябва да реагираме първосигнално. Както се казва – три пъти мери, един път режи.

Бог да благослови.
Отец Стоян

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...