Позволено ли е на човек, който не е кръстен, да присъства на богослужение?



Позволено ли е човек, който още не е кръстен (като мен например), да присъства на богослужение?


Свещ. Стоян Бербатов:

Ако погледнем практиката на ранната Църква, която е запечатана в последованието на Литургията, то ще видим, че тогава тези, които не са кръстени, но се подготвят за това (т. нар. оглашени) са присъствали на богослужението само в началото – до прочитане на Евангелието. След това цялата Църква се моли за тях по-скоро да приемат Кръщение и ги призовават да напуснат събранието на верните – т.е. на тези, които ще принесат безкръвната жертва. Тази практика отдавна не се спазва, но молитвата за оглашените е останала и трябва да се казва по време на литургията (някои свещеници я „пропускат”), защото Църквата по този начин свидетелства, че мисията й на земята продължава.

На твоя въпрос не може да се отговори категорично. Ако приемем, че некръстените трябва да напуснат храма, то вътре би трябвало да останат само тези, които пълноценно и докрай ще участват в литургията, което означава, че ще се причастят. Но тъй като знаем, че повечето кръстени остават в храма с ясното съзнание, че няма да се причастят, възниква въпросът: какво правят те в храма? След това възникват и много други въпроси, отнасящи се до литургичната ни култура.

Ако ти искаш да се кръстиш и се подготвяш за това, няма да е лошо да се запознаеш по-отблизо с учението на Църквата, с нейните тайнства и духовно наследство. А що се отнася до присъствието ти на богослужението, може да опиташ да последваш примера на древните оглашени, но само ако има до тебе добър духовник, който да те напътства правилно. Въобще, намирането на духовен отец е едно от най-важните неща за тебе в момента.

Бог да благослови.
Отец Стоян

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...