Програма „Дякония“ преустановява своята дейност



Екипът на фондация „Покров Богородичен“ съобщава, че поради съмнения за злоупотреби и констатирани пропуски в проверяването на данните за лица, предложени за подкрепа през последната година, Управителният съвет на фондация „Покров Богородичен“ прие решение за спиране на работата на програма „Дякония“ – за извършване на проверка и до второ решение.

Както е известно на всички, които следят програмата, „Дякония“ е платформа за споделяне на проверена информация за нуждаещи се хора, на които фондация „Покров Богородичен“  предоставя информационна и административна подкрепа. Целта е да съумеят да огласят по надежден начин случая си и да стигнат до милосърдни хора от църквата, които да им предоставят финансова или друга необходима помощ. 

Програмата съществува от 7 години. Тя започна с изцяло доброволната инициатива „Виждам те“, в която фондацията предложи помощ чрез посредничество на хора с постоянни нужди, които не могат да посрещат и поставят в риск живота и здравето им. Предоставихме посредническа помощ – проверка, разгласяване и свързване на хората в нужда и техните дарители. На практика това се изразяваше в ежемесечни публикации, оформяне и разпределение на постъпили дарения, и контакти с хората от програмата.

Впоследствие беше създаден сайтът „Дякония“, за чиято поддръжка известно време бяха осигурени средства по проект. Идеята беше да се даде платформа на църковни хора с финансови и други нужди от помощ, като информацията постъпва от енориите след проверка на енорийските свещеници. За съжаление малцина от свещениците се възползваха от тази възможност и поеха отговорност за случаите, които постъпват. Така че в крайна сметка отново се наложи да се проверяват и постоянно да се проследяват тези случаи от екипа на фондацията. 

В периода на последните две години програмата отново е напълно доброволна, но тъй като случаите изискват ежемесечен ангажимент за обслужването им, поискахме от дарителите да предоставят 5% от сумата за административни разходи – които практически да се разпределят като хонорар на координатора на проекта. Останалата част от разходите – за поддръжка на сайта, административни и счетоводни, се поемат от фондацията. 

През всички години на работа на програмата не са реализирани каквито и да е приходи/ползи от даренията за социално уязвими хора за организатора на тази програма, фондация „Покров Богородичен“.

Във връзка с настоящата проверка публикуваме пълен списък на даренията за периода 2017-2021 г. и молим всички дарители, които открият пропуски или искат повече информация за предоставяне на даренията им, да се свържат с нас през формата в публикацията.

Постъпилите до момента дарения ще бъдат разпределени. Молим, занапред изпращайте суми само на публикуваните в апелите лични сметки на включените лица, ако имате желание за това. Фондацията няма да посредничи на тези дарения до второ решение.

По информация от лични разговори с координатора на проекта, Ани Василева, Екатерина Минкова е отказала да получи предоставените за нея средства, поради опасения за спиране на социални помощи. Контактите с АСП не са дали решение на въпроса.

Възможностите са: да върнем на всеки от дарителите изпратената сума, или да ги разпределим за други, със сигурност нуждаещи се хора в програмата. За тази цел молим в едномесечен срок дарилите суми за Екатерина, да заявят волята си през формата в публикацията. Неполучаването на изрично съобщение ще приемем за съгласие средствата да отидат за други нуждаещи се, като във всеки момент е възможно да се провери кои са те.

Още веднъж благодарим от сърце за всяка помощ, която не се съмняваме, е дарена също от сърце.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...