Неврокопска епархияНеврокопската епархия е със седалище в Благоевград и архиерейски наместничества в градовете Гоце Делчев, Разлог, Сандански и Петрич.

 

serafim-nevrokopskiКатедра: Благоевград

Надлежен архиерей: Неврокопски митрополит Серафим

Роден е на 4 юли 1974 година в село Зорница, Бургаско със светското име Динко Желязков Динков. Завършва Математическата гимназия в град Ямбол през 1992 година, след което висше образование в Лесотехническия университет в София, специалност ландшафтна архитектура през 1997 година. Същата година става послушник в Хаджидимовския манастир „Свети Георги“, в който в 2000 година се замонашва.

На 19 ноември 2000 година митрополит Натанаил Неврокопски го ръкополога за йеродякон, а на следния ден и за йеромонах. На 1 юли 2006 година става архимандрит. От септември 2008 година е игумен на Роженския манастир. В 2011 година завършва и Богословския факултет на Софийския университет.

На 18 декември 2011 година е ръкоположен за мелнишки епископ в патриаршеския катедрален храм „Свети Александър Невски“ и е определен за викарий на митрополит Натанаил Неврокопски, като замества на този пост предишния викарий Даниил Драговитийски, който по решение на Светия Синод заминава през септември 2011 година да служи като викарий на митрополит Йосиф Нюйоркски.

На 12 януари 2014 година получава 30 от 30 гласа на избирателния събор в град Гоце Делчев, срещу опонента си епископ Григорий Браницки. На 19 януари 2014 година е избран и канонически утвърден за Неврокопски митрополит.

 

Блаженопочинал архиерей: Неврокопски митрополит Натанаил

Неврокопски митрополит Натанаил е роден на 16 ноември 1952 г. в с. Копривлен, Гоцеделчевско. В св. кръщение му дават името Илия. В началото на 1968 г. по собствено желание постъпва в Троянския манастир и на 3 март 1974 г., навръх Неделя православна, е подстриган за монах с името Натанаил. На 10 октомври 1980 г. го отличават с офикията архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 г. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет.
На 25 март 1989 г. е хиротонисан (ръкоположен) за епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 г. е Неврокопски митрополит.

Неврокопска епархия – манастири

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...