Даваш 65 лева, ядеш слънцеОще неотзвучали 333-те Гинесови гайди, съпровождащи лекцията на гуруто Шри Шри Не-знам Кой Си, който онзи ден сподели вижданията си за „Изкуството да живееш“ пред очевидно слабите в това изкуство българи, получавам в пощата си покана със следния текст:

„Имаме огромното удоволствие да ви поканим на първото гостуване на австралийката Jasmuheen – жената, която не се храни с физическа храна от 1993 г.

През тези почти 20 години тя получава енергията за физически живот от Слънцето, Земята и Вселената. Начинът за хранене с прана е описан подробно в книгите й. В днешно време определена за феномен, тя обикаля света, за да предаде умението си на хората с главната идея, че всеки човек е способен да го постигне, стига да поиска“.

Не мога да не призная очевидно добрата маркетингова стратегия на слънцеядството за България – при положение, че болшинството българи харчат основната част от доходите си за храна, усвояването на изкуството да живееш без да ядеш със сигурност ще се хареса на мнозина. „Намаляване на зависимостта ни от природните ресурси, чрез увеличаване зависимостта ни от Божествения ресурс“, пише в поканата от Джасмухин, като под Божествен ресурс дамата разбира праната, наричана от нея „Космическа плазма“. Преглъщайки горчиво варварската употреба на думата „плазма“, позната ми от учебниците по физика, се замислям: трябва ли да отминем с пренебрежително мълчание събитието в Парк-хотел Москва в София, за което сигурно доста хора ще платят едни 65 лева с усещането, че правят добра инвестиция (даваш 65 лв, ама след това не харчиш пари за храна… ами, цял живот)?

Това с целия живот има нужда от малко (и за съжаление, мрачно) уточнение. Оказва се, че сред последователите на светлоядната австралийка (истинското й име е Елън Грийв) има немалко смъртни случаи като пряко следствие на съветите, получени на въпросните семинари. 49-годишната шотландка Верити Лин, 31-годишният учител от Мюнхен Тимо Деген, австралийката Лани Морис са само част от смъртните случаи, пряко свързани със слънцеядството и конкретно с проповедите на Джасмухин. Последният нашумял случай е от Швейцария в края на април тази година – там жена почина, след като се опита да следва примера на гуру-слънцеядец, за когото гледала документален филм. И ако тези случаи ви се виждат далечни, само преди дни в Сливен почина 32-годишната Катя Симеонова, практикуваща въпросните, да си го кажем направо, налудни идеи.

Апелирането към здравия разум обикновено не помага спрямо фанатизираните и хипнотизираните от гуруто си индивиди; един бегъл поглед към устройството на човешката анатомия, чиято храносмилателна система определено не е построена на принципа на фотоклетките – също. В такива драстични случаи на организирано склоняване към самоубийство по смисъла на нашия Наказателен кодекс (макар и осъществявано в залите на скъпи хотели срещу заплащане) е редно може би да се помисли за известна (мека и уважителна, но решителна) намеса на държавния репресивен апарат в лицето на прокуратурата.

Ню Ейдж идеите могат да бъдат понякога упойващо красиви, понякога налудничави, оказва се обаче – и смъртоносни. Но не за гурутата, които ги проповядват, не. Опитите на различни медии и организации да предотвратят доброволната гладна смърт на последователите на Джасмухин обикновено са се разполагали все в тази сфера – здрав разум и научен експеримент. И независимо от еднозначните си резултати и изводи, и досега се намират хора, готови да застанат срещу слънцето с отворена уста – буквално.

През 1999 г. австралийската телевизионна програма „60 минути“ кани Джасмухин да демонстрира способностите си пред камера. Само след 48 часа наблюдаващия тв-експеримента лекар констатира, че слънцеядката развива остра дехидратация, стрес и високо кръвно налягане. Според Джасмухин, симптомите били резултат от замърсения въздух в стаята, където се провеждал експериментът. На третия ден шоуто се преместило в планината, където австралийката заявила, че се чувства чудесно и можела да живее щастливо завинаги. След 4 дни обаче отслабнала с 6 кг, речта й се забавила и зениците й се разширили. Лекарят констатирал 10-11% дехидратация и удвоен пулс и предупредил за опасност от бъбречна недостатъчност. Въпреки твърденията на Джасмухин, че се чувствала добре, общото й физическо състояние бързо се влошавало и лекарят д-р Берис Уинк предупредил за възможен летален изход. Филмовият екип се видял принуден да прекрати експеримента, до голяма степен заради опасения от евентуален съдебен процес срещу телевизията, ако Джасмухин умре в ефир. В края на експеримента наблюдаващият лекар, който е и председател на клона на Австралийската медицинска асоциация в Куинсланд, заявява: „За съжаление, някои хора й вярват. Сигурен съм, че са съвсем малко, но все пак смятам, че е твърде безотговорно да се опитваш да окуражаваш другите да правят неща, които са толкова опасни за здравето“.

Австралийката твърди, че има хиляди последователи (движението се нарича breatharianism, от „to breathe“, дишам), основно в Германия, но никъде не е бил регистриран реален случай някой от тях да е преживял дълго време без храна.

През 2000 г. Джасмухин получава за една от книгите си т. нар. Иг Нобелова награда (пародия на Нобеловата награда, връчвана „за открития, които не могат или не бива да бъдат възпроизвеждани“ и „на авторите на най-нелепите паранормални и псевдонаучни безсмислици“). С подобна „стойност“ е и наградата „Огъната лъжица“, връчена на Джасмухин от организацията „Австралийски скептици“.

През 2005 г. фондацията Джеймс Ранди обявява награда от 1 милион щатски долара за Джасмухин, ако последната докаже претенциите си, че живее без храна. До този момент Джасмухин не е отговорила на предизвикателството.

Тя твърди, че получава знанията си от Свети Жермен, полу-митична фигура от пантеона на теософите. Според нея, собствената й ДНК била еволюирала и от 2 вече имала 12 вериги, „за да абсорбира повече водород“. Когато й предлагат 30 000 долара за да докаже твърдението си с кръвна проба, тя отказва с аргумента, че „не разбирала връзката“.

Тази именно светла във всяко едно отношение личност ще ни посети на 29 май. Безсребърничеството на слънцеядката е впечатляващо (отказва много пари накуп, предлагани й само срещу елементарна кръвна проба), но очевидно това безсребърничество остава на заден план, когато трябва да се организират платени семинари. В мрачната, необхваната от ценностите на слънцеядството България.

Първата вечер на събирането е посветено на следната цел (от поканата): „да се осигури нужната енергия за целодневния семинар на следващия ден“. Не знам каква слънчева енергия ще събират вечерта родните слънцеяди и светловкусници, но им пожелавам поне да не вали.

И едно напомняне във вид на древна окултна българска поговорка, достигнала до нас от дълбините на езотеричните ни предци: „Таман научих магарето да не яде и то взе, че умря“.

***

Използвани материали:

http://en.wikipedia.org/wiki/Inedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Jasmuheen

http://www.nydailynews.com/life-style/health/swiss-women-dies-giving-water-food-thought-live-sunlight-article-1.1067359

http://plovdivweek.com/Balgariya/pochina-jena–yala-slance-4-godini_09052012

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

10 Отговори

 1. Дон Кихотъ каза:

  Отлично антрефиле. Пламен си е сбъркал професията – трябвало да стане синодален апологет.

 2. Пламен Евгениев Сивов каза:

  …и инквизитор, отче Доне, и инквизитор 🙂

 3. Труден каза:

  Много свежо написана статия 😆
  За мен лично, чувството за хумор е много по-хранително от слънчевите амбиции на всички гуру-та, които споделят своята божественост срещу пари.

 4. Ника каза:

  Аз пък им пожелавам Господ изобилно да ги полее с напоителен дъжд. От началото до края на престоя на госпожата у нас!!!
  Не съм толерантна, като г-н Сивов, какво да се прави.

 5. възмутена каза:

  Защо антихристиянските учения имат толкова много последователи? Може би защото хората не познават Бога а вярата за тях е само понятие, което им е напълно чуждо. А как човека да опознае Бога? Чрез съвременните представители на православната ни църква ли? Чрез свещениците, в повечето от които не виждаме нищо християнско? Чрез великите ни митрополити, членове на масонски ложи ли? Къде е личният пример на отговорните за човешката душа хора? Самите те не знаят кой е Христос и какво е християнство. Живеем във времената, за които Св. Йоан Кронщадски е казал, че хората няма да има откъде да научат нищо за вярата и християнството, освен от книгите. Тежко ни.

 6. Бай Иван каза:

  Не я знам тая каква е, не ме и интересува. Просто искам да ви кажа, че аз практикувам т.н. Слънцеядство и наистина може да живееш само от него без да ядеш. Това въобще не означава, че спираш да ядеш – няма промяна в начина ти на живот, само в начина ти на мислене. Но факт е, че апетита ти намалява и се наяждаш от много малко храна. Ако не знаете да ви кажа, че всичко, което ядем е вторична/преобразувана слънчева енергия. А гледайки директно Слънцето си набавяме тази енергия директно. Това става чрез епифизната жлеза, наречена още „третото око“, която преобразува слънчевата енергия в храна за мозъка и за тялото. Просто е.

 7. bogoizbrania каза:

  Това истински ме изненада, до сега не бях чел нещо толкова стойностно на този сайт.

 8. Пламен Евгениев Сивов каза:

  [quote name=“Бай Иван“] А гледайки директно Слънцето си набавяме тази енергия директно. Това става чрез епифизната жлеза, наречена още „третото око“, която преобразува слънчевата енергия в храна за мозъка и за тялото. Просто е.[/quote]

  Де да беше просто. Епифизната жлеза (Pineal Gland) наистина се стимулира от светлината, но да твърдите, че набавяла храна за мозъка и тялото е доста прекалено. Жлезата просто произвежда мелатонин – хормон, който потиска половото развитие. Така че, внимавайте с прекалената консумация на светлина 🙂

  А иначе, и аз практикувам слънцеядство – през лятото на плажа добре си похапвам.

 9. Стойчо каза:

  Статията би била добра, ако се посочат източници за лекарите които са доказали/изследвали Джасмухин, че мами;
  За последните 2 жени починали, лекарите са казали, че не са умряли от глад, а мисля че и двете от инфаркт; повтарям тялото им не е било в неизхранване; Защо сърцето им е било , не се наемам да коментирам;

 1. 01/08/2017

  […] Виж също: Даваш 65 лв, ядеш слънце >>> […]