Зрелища?!


Отдавна, като че ли ни е все едно – за всичко, и изобщо…

Дотам сме я докарали – да се хилим и ръкопляскаме на всяка простотия, на всяка гавра, на всяка безмозъчна шега.

Дотам сме я докарали – да се "забавляваме" от интриги, истерични скандали и от трагедията на човешките съдби (защото е явна трагедията на една майка и новороденото й бебе в "най-следеното" BIG – шоу)

Дотам сме я докарали – "да се вълнуваме" (като малоумни!) кое "племе" ( да, "племе" е модерното название на хората от един отбор ) ще изяде повече живи червеи и ще погълне повече сварени кравешки очи?!?

Е, просто не е истина! Вярно ли, дотам сме я докарали?!

Наистина ли дотам ни се е претопило сивото вещество, че не усещаме – как вече се държим, действаме, реагираме, НЕ КАТО ХОРА?

Това ли сме – поклонници на един нов, съвременен гладиаторски Рим? Предлагат ни зрелища всякакви, гръмко ни ги рекламират, убеждават ни, че е "грехота да не гледаш", и ние като някаква безлика и безволева човешка маса – наричана за по-кратко "аудитория" – "зяпаме" в захлас, разпалено спорим, коментираме, дори "гласуваме", радваме се да сме част от играта… И тв-рейтингът расте! А това е най-"важното": шоу с цената на всичко.

На кой му пука, че едно новородено бебе трябва (в името на шоуто) да понася "крясъците" и "идиотиите" на поредната вампирска мисия?

На кой му пука какви ще са последиците: психо-физиологични върху така крехкия и уязвим бебешки организъм?

На кой му пука! Нали гледаемостта трябва да е висока и рекламите трябва да вървят!

Ами дотам сме я докарали – да ни развличат зрелища, заредени с духовен канибализъм.

Що за хора сме? Замисляме ли се?

Или ни боли да мислим, защото ни е страх, че може да се събудим и да осъзнаем в какво сме се забъркали: в пир по време на чума, в шоу по време на скръб… Зловещо!

Защото навън, в живота извън "шоуто" Реалността безмълвно и изобличително ни гледа: с очите на поредните изоставени деца в социални домове… Или плаче: със сълзите на неизлечимо болните… Или проси: ако не за къшей хляб, то поне за глътка обич или една добра дума… Или крещи срещу ни: с "предсмъртния" вик на поредния самоубиващ се от мизерия и отчаяние човек… (Една статистическа новина от последните дни: по данни на МОН – в България годишно се самоубиват 50- 60 деца. А страната ни вече е на първо място (!) в света по самоубийства на момчета до 14-годишна възраст. Защо ли?!)

Даваме ли си сметка, осъзнаваме ли, че ТОВА Е РЕАЛНОСТТА, която има нужда от нашия интерес, ангажираност, коментари, внимание, и "гласуване"?

Или отдавна вече ни е все едно – за всичко, и изобщо…

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Владислав каза:

  „изобличително ни гледа: с очите на…“ тук може много да се добавя. Но най-страшното е това, че за десетина години – без никаква война, населението на страната намаля с 1 млн. от 8 (преди). Спомням си едно филмче, където ни предлагаха да погледнем в очите и на децата, изгорени, изтърбушени и разкъсани, които се изхвърлят с хиляди по кофите, защото ни е приятно да мърсуваме за удоволствие; но когато в резултат се появи детето, то ни „пречи“ на приятния и удобен живот. Пък и то – нека да умре, да не се „мъчи“, да не живее „бедно“. Не е ли това върхът на цинизма? Ако днешното общество е станало тотална жертва на немско-фашистката пропаганда от ІІ Св.война, която днес е една от неговите „ценности“ – значи то е изпаднало в самоунищожителен автоканибализъм и е неизбежно да умре. И то умира наистина, топи се с невероятна скорост. Не е възможно духовната смърт на отделните хора да не се превърне в духовна смърт на обществото. А духовната смърт неизбежно води и до физическа. Имаме не повече от десетина години, за да се осъзнаем и да предприемем мерки за спасяване на останалото. (Спасението на давещите се е винаги и само в техните ръце.) След това вече процесът ще бъде необратим. С българския народ ще изчезне в историята и неговата култура и традиции. За съжаление, до голяма степен те са, които най-вече са поддържали православието у нас – а не искрената вяра в Бога и познаването на самата веронаука. Така и православието ще изчезне от нашите земи и ще се замени от… вероятно – ислям.

 2. mmm каза:

  Извинявайте, но писва!
  Не гледам това тьпо риалити шоу, нито имам намерение да го гледам. Идвам редовно в Православие БГ и честно, писна ми да гледам и тук Биг Брадър! От месеци седи анкета за Биг Брадър, статии за Биг Брадър, коментари за Биг Брадър… Стига вече!
  Оставете предаването да го обсъжда жълтата преса, не подобава на сайт с претенции да е православен да му отделя толкова голямо внимание!

 3. 100 каза:

  Сценаристите на шоуто хвърлиха мрежата, един православен шаран се хвана, а излезе, че и ние покрай него. По-тъпо не може и да бъде…

 4. saluti каза:

  като не ви се чете за биг брадър, недейте на натискате картинката с окото и ще сте си спокойни. ясно е, че през това прозорче ще видите какво мислат хората за шоуто – пише си го… :-).
  а вицът е за една „благочестива“ жена, дето се оплакала в полицията, че по улицата се разпождат голи мъже и я смущават. и като и обърнали внимание, че мъжете си имат дрехи на гърба, тя казала – да ама под дрехите са голи…
  православният шаран може и да се е хванал, но то крушата си има и опашка – нищо не е случайно. и може би покрай тая картинка е добре да си помисли всеки в какви мрежи се хваща всеки ден…
  на мен пък ми е интересно да чета реакции на това шоу, защото провокациите в него са толкова съществени, колкото всяка друга история, която е част от живота ни. не е ли така?

 5. mmm каза:

  Там е проблемът, че Биг Брадър облази този сайт вече не само в една картинка.
  A пищещите за шоуто като са против него, просто да не го гледат. Аз така правя. Ако гледам Нова телевизия, то е за да видя предаването на Стоядинов или новините. Или гледам други телевизии. Но не и да воайорствам и клюкарствам.
  И определено Биг Брадър не е част от моя живот, нито ще позволя да стане.

 6. saluti каза:

  естествено не е работата да се воайорства, обаче като се замисля -къде е границата…

  по друг начин погледнато това шоу – някакви хора ми разрешават да съдя за тях не абстрактно, а съвсем конкретно; разкривайки се във всякакви ситуации и казвайки – това съм аз, ти какво мислиш? отговорността е моя в случая, дали ги гледам похотливо и самозадоволяващо някакви гадни нужди, или с нормален човешки интерес; айде с любов да не казвам (но защо пък не… нали сме за това християни.)

  а че шоуто печели от това, че може и да е много мръсно цялото упражнение – да, може. но може и да не е, смятам.

  а дали гледам стоядинов или друго – от гледна точка на нова тв – те във всички случаи печелят :-). въпросът ти какво печелиш си зависи от теб 🙂