Концентрационният святМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. В България има целеначосен стремеж да се забрави, принизи, изопачи и скрие комунистическото минало. Факт е, че няма сериозни филми и произведения на изкуството, които да разказват за жертвите на комунистическия терор, в това число и хиляди вярващи православни християни. Нещо повече. Днес се създава фалшива героизация на рокмузикантите, дисидентите и хората, които всъщност не са изживели тежки гонения. От известните данни за характера на репресиите е видно, че най-пострадали са вярващите заради иделогическите противоречия между вярата и атеизма на комунистите, националистите, наричани „великобългарски шовинисти“ заради интернационализма на комунистите и традиционалистите, обявени за ретроградни и реакционни, за разлика от комунистите, които считат себе си за носители на прогреса. Днес обаче тези хора и техните истории пълни с величие и образец за граждански подвиг стоят в забвение. И е време БПЦ да канонизира мъчениците от комунизма – нещо , което Св.Синод и старостилците не искат.

 2. Kris каза:

  БПЦ забрави лагерите,затворите,милиционерите пред храмовете.Нали целта на всяка тоталитарна система е да смаже свободомислието,държавния апарат и обществени институции да работят в полза на системата.Вярвам в Бог,но как да повярвам на БПЦ.Пълен абсурд.Мълчанието доказва незначителността и страха на слабата съвременна Българска Православна Църква и управляващите я.Остава ми да повярвам на „отцепилите“се от БПЦ или някоя секта.

 3. Мълчанието на БПЦ е обяснимо. То може да се обясни както с влиянието, което имат върху БПЦ бившите комунисти и бившата ДС, така и с нежелание БПЦ да участва в обществения живот на страната. Поведението на БПЦ е прецедент в българската история – Църквата да не върви заедно с народа си и да ограничава участието на миряни и светски специалисти в делата на църковната общност. Разбира се това се прави избирателно, като на бивши и настоящи леви интелектуалци и общественици висшия клир дава право на участие в религиозния живот в страната и ги толерира. По притеснително е обаче, че православният свят и нашите европейски приятели не искат и да чуят и да разпространяват знанието за репресиите през комунизма. Нито в Сърбия, нито в Гърция, нито в Русия се издават книги, които разказват за гоненията над вярата в България, нито има излъчвания на филми и художествени произведения, посветени на темата. Това показва, че православието като цяло е в съюз с бившите управляващи и БПЦ пази тази дисциплина

 4. Kris каза:

  Да се молим на Бог за нас и нашата родина.Забелязал съм нещо,като незаинтересованост от самите християни. БПЦ трябва да намери деликатна и точна политика.Не да ни правят на глупаци,както става.

 5. ivan ivanov ivanov каза:

  Наскоро група черкуващи се лелки повдигна пред свещеника въпроса за комунизма, който бил според тях като ранното християнство. Попчето се изпъчи и авторитетно им обясни, че имало справедливост и братство в комунизма , ама грешката била , че не признавали Бог, пък без него нищо не ставало. Представих си точно терора в лагерите и си представих как той се извършва в името на Бог и разбрах , че този поп проповядва всъщност сатанизъм. Населението се поддържа в толкова оскотяло състояние, че то още свързва зверствата на комунизма със справедливост. БПЦ вместо като пострадала от гоненията да води към духовност, всъщност е най-ревностен проводник на това оскотяване.

 6. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  ДОДО,

  Неправилно е да обобщаваш мнение за цялата църква от случайно изказване на един свещеник. Като всяко нещо на този свят социализмът (не беше комунизъм) имаше и отвратителни, и не съвсем лоши страни. Никой не отрича, че целта на държавата-партия беше да осъществи атеистична имитация на раннохристиянската общност в Йерусалим.

 7. ivan ivanov ivanov каза:

  Дон Кихоте , неудобно ми е да коментирам това което пишеш, още повече , че доколкото знам ти си пострадал от тази „ранноцърковна община“. Отдавам го на това че си вероятно доста ангажиран човек и не винаги можеш да намериш точните думи.Класовата омраза, масовите убиства и моралната деградация достигаща до хвърлянето на хора на прасетата е кощунствено да се нарича имитация на раннохристиянската общност. Също така , раннохристиянската община е мъченическа и сред приоритетите и не е убийството на повече от 100милиона души извършени от „имитаторите“ и . Не знам нищо от нея , на което социализмът да е имитатор. Ако църквата мисли с подобни приказки да превърне първичните и квартални партийни организации в „църковен “ авангард на антизападната си и проруска партийна теология , то тя ще си носи и моралните последствия.