Свети Игнатий Богоносец – чист Христов хляб


alt Днес Църквата чества паметта на свети Игнатий Богоносец, Антиохийски епископ, свещеномъченик. По предание, детето, на чиято глава Спасителят е възложил ръка с думите „Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството Небесно“ (Матей 18:2), е свети Игнатий Богоносец, който по-късно станал ученик на св. Иоан Богослов, а след това епископ на Антиохийската църква. Като такъв той се удостоил да приеме мъченически венец в името на Христос.

През 106 година император Траян (98-117) заповядал да бъдат извършени повсеместни жертвоприношения на езическите богове, в чест на негова бойна победа. Свети Игнатий се възпротивил, за което бил осъден на смърт. Изпратили го в Рим, където публично, пред зрители, трябвало да бъде разкъсан от лъвовете.

Свети Игнатий вървял към мъченичеството тържествено и радостно. По пътя от Сирия до Рим той написва седем писма: до петте църкви в Мала Азия, до Римската църква и до Смирненския епископ Поликарп.

„Мъченичеството не е героизъм, а жертвено приобщаване към Христос, възкресение на живота и нетлението – пише о. Георги Флоровски. – В часа на страданието мъчениците като че ли отсъстват от телата си, или по-скоро – Христос присъства и се съединява с тях.

Мъченическият ерос на свети Игнатий е свързан с тайнозрението; светецът неведнъж се е позовавал на получените откровения. Дарът на пророчеството, според разбирането на древната Църква, винаги е свързан с мъченическия подвиг.

Свети Игнатий носи мистическата любов на мъченичеството, мъченическото подражание на Христос и жаждата „да пие от чашата”, която е изпил Христос, да се кръсти с кръщението, с което се е кръстил Христос. Пред духовните му очи стои ярко образът на страдащия Христос.

Тези чувства са изпълвали и приятеля му, свети Поликарп Смирненски, когато, вече поставен на кладата, завързан за да бъде принесен в жертва, той се моли с хвала и благодарност. Тази тържествена молитва е записана по памет на очевидци в съвременното описание на мъченическата смърт на свети Поликарп“ (Г. Флоровски):

Благославям Те, че в този ден и час си ме сподобил да получа дял в числото на мъчениците и в чашата на Твоя Христос, възкресение за вечен живот и тяло, в нетлението на Светия Дух. Приеми ме сега пред лицето Си като жертва благоприятна, която Ти, истинни Боже, си приготвил, предвъзвестил и извършил. За това и за всичко Те възхвалявам, благодаря Ти и Те прославям чрез Вечния Архиерей, Иисус Христос, възлюбения Твой Син.

Когато излиза на цирковата арена, свети Игнатий безстрашно изповядва Христос и приема мъченическа смърт с думите:  Тялото ми е пшеница Господня и нека тя бъде смляна от зъбите на зверовете, за да стана чист Христов хляб.

Тялото на страдалеца било разкъсано от зверовете; непокътнато останало сърцето му. Преданието разказва, че на него наистина сияели думите „Иисус Христос”, изписани със златни букви.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...