Свети първомъченик и архидякон СтефанСвети първомъченик и архидякон СтефанМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Когато дойде този сезон, все се сещам за една песен на групата „Америка“ – Ventura Highway. Песен, посветена на шосе, звучи абсурдно (особено ако шосето е българско), но тази песен е класика. А и шосето е неповторимо – в северната част на Лос Анжелис:

  http://www.youtube.com/watch?v=Dd2Ch6WBeQU&feature=related

 2. Ясен Василев каза:

  Статийката е доста добре написана, на достъпен език. Само се чудя как може личност като Дон Кихот да пише такива коментари… жал ми е за администраторите на портала, че се принуждават така да го търпят заради името му.

 3. Дон Кихот каза:

  Това не е коментар, а съобщение. Прочети отново Йоан 18:23.

 4. Дон Кихот каза:

  Прочетох отново текста на Дария. Струва ми се, че нещата са по-дълбоки от един преразказ на кн. Деяния. Забелязвате ли отхвърлянето от Стефан на йерусалимския храм и неговия култ, които формират сърцевината на Мойсеевия закон? Неговият светоглед противоречи на убежденията както на йерусалимските юдеохристияни, така и на неповярвалите юдеи и езичници. Стефан сигурно разпространява своите възгледи в продължение не месеци и години и настройва всички срещу себе си, незнаещи или забравили казаното от Христос в Йоан 4 гл., че Бог ще бъде почитан духовно. Нежеланието на юдеохристияните да го защитят не е допълнителен фактор, който улеснява неговото убийство? Болезнени въпроси, но те трябва да бъдат зададени.

 5. izvor каза:

  Донски, прочети си отново и Деянията. „Нежеланието на юдеохристияните да го защитят (Стефан)“ си е твоя фантазия отвсякъде. Къде да го защитят – в синедриона? И как ще стане това – със силата на мнозинството ли…? Или са могли да грабнат по една тояга и да разгонят ония с камъните, само дето не са имали „желание“?