„Православните покровители на Европа“ – изложба живопис на Милена Велчева



На 10 май, в навечерието на празника на Св. равноапостолни Методий и Кирил, бе открита изложбата на Милена Велчева „Православните покровители на Европа“.

Откриването се състоя на втория етаж в централната сграда на Градска художествена галерия в Пловдив (ул. “Княз Александър I” 15). В залите с нейните пастелни картини посетителят пристъпва като в храм, посрещнат от лика на свети Патриарх Евтимий Търновски, изобразен от авторката със сълзи в очите. Център на експозицията е картината ѝ “Свети Седмочисленици и Цар Борис I”, изразяваща в художествен образ идеята за просвещението и възвисяването на българите чрез логоса – свещеното слово, което той може да чува и осмисля на родния си език. От особена тайнственост и мистицизъм са обхванати картините от цикъла с Гетсиманската градина, пейзажите с вглъбени в мълчалив диалог помежду си монаси и дори притъмнелите лавандулови поля с женски и детски фигури в тях.

Отец Емил Паралингов, предстоятел на пловдивската църква “Света Параскева”, приветства авторката от името на пловдивския митрополит Николай. В картините на Милена Велчева той видя наследието на предците – близост с творчеството на Цанко Лавренов, въпреки разликата в изразното средство. Художничката използва сухия пастел, при това майсторски.

“С пастела се обикнахме”, споделя тя. “При него има дискретност, финес на преходите, мекота на фактурите, нежност, които ме изразяват най-добре”.

Милена Велчева изрази благодарността си към община Пловдив, с чието съдействие се организира изложбата “Православните покровители на Европа”. Авторката получи поздравления от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Принос за осъществяване на събитието има и общинският съветник Славчо Атанасов.

“Тази изложба излъчва светлина, съдържа ясно послание на духовност и религиозност, от които има огромна нужда както България, така и светът, раздиран от войни и груб материализъм”, подчерта той по време на откриването.

Любовта и изкуството свързват в хармонично единение художничката с известния поет, сценарист и режисьор Иля Велчев. Авторът на стиховете: “Ако си дал на гладния дори трошица хляб от своя хляб. Ако си дал на скитника дори искрица огън от своя огън…” изненада гостите на изложбата с подаръци – своите книги с автограф. А самият той получи може би най-голямото признание за един поет – че думите от стихотворението му “Ако си дал” звучат вплетени в църковни проповеди на български свещенослужители.

“Православните покровители на Европа” може да се види до 29 май.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...