Без страстиМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. дкалчева каза:

  Присъединявам се към всяка една от думите на отец Василий Шаган, които прочетох по-горе!…

 2. Idiot каза:

  Ех, дядо Василие, Златни ти ръце и уста! Види се, че не ги ползаш само ти, но и Някой Друг!

 3. ЛюбимеЦ каза:

  Да,за В.Шаган могат да се кажат само хубави неща.
  Като пастир наистина е превъзходен.

 4. Владислав каза:

  Само искам да вметна, че за да се оправим, наистина трябва да помислим „откъде да почнем“. Но затова първо ни е нужно да знаем къде сме застанали, откъде идваме и къде отиваме – една основна ориентация.
  А за да се получи тази добра ориентация, е нужна и малко повечко информация…
  Ето и аз предлагам малко такава:
  http://vladimitev.hit.bg/avtorski/Intro_Aborti_i_Hitler.htm
  А вече това – да се обединим и да „покажем своята вяра, своя живот и своя образ на мислене“, е просто задължително, за да „се намерят хора, които ще се вслушат и ще чуят“ мнението ни като Църква. Но за да се обединим, е нужно да знаем – откъде да започнем, нали? Аз тъпо и консервативно за някои, може би (по православному?…) – предлагам, да се обединим първо около своя духовен наставник, около своя енорийски свещеник, около своя епископ. И вече в така обединената Църква да се опитаме заедно да работим – колкото и да ни е трудно заедно. А не, например, да нападаме някой си владика (даже не и нашия), без при това даже да се поинтересуваме какво ли мисли духовникът, чиято РАБОТА е да ни даде съвет (както и наша – да го поискаме). А когато пък някой ни напомни за странния ни пропуск – да казваме, че това са, общо взето, празни работи; а ние сме над тях.
  Накратко: където няма църква (!), там има една крещяща тълпа от „високодуховни“ праведници и… няма кой да бъде слушан. Та – да пазим Църквата, предлагам аз. Тя е вечна, а епископите й се сменят.