ВиновнитеМоже да харесате още...

31 Отговори

 1. GeorgiDB каза:

  Тази статия може да трогне и най-закоравелите сърца. Ще направя всичко възможно да я прочетат повече млади хора. Направо е потресаваща. Да осъзнаеш с цялото си сърце и душа от личен опит демонската, студена, мъртвешка, унищожаваща, гледаща как погиваш и оттова още по-радваща се демонска прегръдка на света.

  О, деца на Светлината, които сте призвани към Светлината, кой похити и опустоши вашите детски и невинни сърца? И защо всички ние се съгласяваме с това и гледаме равнодушно на всичко, което става с българските деца. Крайно време е да се действа!

  А нашият Господ Иисус Христос казва: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам. Аз ви давам не тъй, както светът дава.“

  Крайно време е да доведем децата при Христос, Който ги е създал и изкупил!

 2. Ф.Николов каза:

  Една от основните причини заради които религията се запазва и до ден днешен и един от основните мотиви, на основата на които предявява претенциите си към света е отношението към страданието. Ако изключим цивилизационните придобивки, то на всеки нормален, средно интелигентен човек му е ясно, че няма време в човешката история, което да не било изпълнено с катастрофи, страдания, болки от всякакъв вид и интензитет, несправедливост, жестокост и т.н. Греховното съзнание обаче не се нуждае от подобни обяснения, то изисква по всякакъв начин да се мултиплицира и го прави с една главозамайваща бързина имаща двоен ефект: колкото повече се засилва, толкова повече страданието нараства; само че християнските приятели с нежните си души и фанатична ненавист към света, който „лежи в зло“ не искат и за миг да си представят, че тяхната греховна настройка е до голяма степен причина за тези явления – да гледаш на всичко, което те заобикаля през призмата на ГРЕХА – без значение дали В или ИЗВЪН човека се търси той. За да се постигне този ефект се набляга на разтърсващи трагедии, житейски катастрофи, спиращи дъха случки, сърцераздирателни оплаквания, умопомрачителни драми и какво ли още не само и само да се покаже и докаже, че всичко лошо/зло на този свят е дошло именно оттам, че някой някъде не вярва в господ и разваля изначалната хармония.

 3. Ф.Николов каза:

  За целта по всякъв начин се генерализира, ниверлира, уеднаквява; трябва да се говори от името на цялото поколение, че дори на всички поколения, а защо не и на цялото човечество, на галактиката и т.н. всички стават жертви единствено заради това – бог го няма в нас, в нашите взаимоотношения. Не трябва да се отминава и типично руският дискурс: всичко е свършено, безсмислено, катастрофално, жестоко, несправедливо….ужас е обхванал цялото ни същество.

  Има за съжаления още твърде много хора, които се нуждаят от този начин на мислене; нуждаят се от враг, който да поеме вината изведнъж, никакви доводи не важат…..всички трябва да се вгледат в сълзите на детските очички, в мъката на онеправданите, в болката на ощетените…и да забравят всичко друго.

  амин!

 4. Ф.Николов каза:

  толкова се разчувствах от историята, че си пуснах LOVE CONQUERS ALL и сега си поплаквам……дано има край това страдание, не се издържа вече!

 5. Тина каза:

  Текстът е искрен. Има върху какво да се замислим!

 6. TodorKaragyozov каза:

  Една от основните причини заради които религията се запазва и до ден днешен и един от основните мотиви, на основата на които предявява претенциите си към света е отношението към ЛЮБОВТА и страданието. Ако изключим цивилизационните придобивки, то на всеки нормален, средно интелигентен човек му е ясно, че няма време в човешката история, което да не било изпълнено с ОБИЧ, РАДОСТ, ЧИСТОТА, катастрофи, страдания, болки от всякакъв вид и интензитет, несправедливост, жестокост и т.н. Греховното съзнание обаче не се нуждае от подобни обяснения, то изисква по всякакъв начин да се мултиплицира и го прави с една главозамайваща бързина имаща двоен ефект: колкото повече се засилва, толкова повече страданието нараства; само че ПЕДЕРАСТКИТЕ ВИ приятели с нежните си душиЧКИ и фанатична ненавист към ЛЮБОВТА не искат и за миг да си представят, че тяхната греховна настройка е до голяма степен причина за ОТРИЦАТЕЛНИТЕ явления – да гледаш на всичко, което те заобикаля през призмата на ГРЕХА – без значение дали В или ИЗВЪН човека се търси той. За да се постигне този ефект се набляга на разтърсващи трагедии, житейски катастрофи, спиращи дъха случки, сърцераздирателни оплаквания, умопомрачителни драми и какво ли още не само и само да се покаже и докаже, че всичко лошо/зло на този свят е дошло именно оттам, че някой някъде вярва в Господ и разваля ПЕДЕРАСТКАТА И ПЕДОФИЛСКАТА хармония.

 7. TodorKaragyozov каза:

  За целта по всякъв начин се генерализира, ниверлира, уеднаквява; трябва да се говори от името на цялото поколение, че дори на всички поколения, а защо не и на цялото човечество, на галактиката и т.н. всички стават жертви единствено заради това – Бог е в нас, в нашите взаимоотношения. Не трябва да се отминава и типично АМЕРИКАНСКИЯТ И ЮДЕО-МАСОНСКИ дискурс: всичко е свършено, безсмислено, катастрофално, жестоко, несправедливо….ужас е обхванал цялото ни същество.

  Има за съжаления още твърде много хора, които се нуждаят от този начин на мислене; нуждаят се от враг НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, който да поеме вината изведнъж, никакви доводи не важат…..всички трябва да се вгледат в сълзите на детските очички ОСИНОВЕНИ ОТ ПЕДОФИЛИ, в мъката на онеправданите ПЕДЕРАСИ, в болката на ощетените АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ…и да забравят всичко друго.

  амин!

 8. TodorKaragyozov каза:

  толкова се разчувствах от историята, че си пуснах ДАВАШ ЛИ ДАВАШ БАЛКАНДЖИ ЙОВА ХУБАВА ЯНА НА ТУРСКА ВЯРА и сега си поплаквам……дано има край това страдание, не се издържа вече!

 9. refab каза:

  Има промени, разбира се, в НАЧИНА и ТИПА на преживяване на страданието и отреагиране на болката, но предполагам, че „общото количество“, така да се каже, на страданието, не се е увеличило! Друг въпрос е, че то винаги има, естествено, основно личностно измерение, което разбиране е изразено в поговорката „Здрав на болен не вярва!“, и от тази гледна точка не е подходящо, разбира се, да се говори за „общо количество“ на страданието!…Помислете си, все пак, за войните от първата половина на 20. век-колко десетки милиони са били убити ( между 50 и 100 милиона!?)…От позициите на тези факти прогресът в положителна насока е неимоверно голям, засега!

 10. П.Влахов каза:

  очевидно е, че християнството ви е омразно, но едва ли живеете само с омразата си. Защо не ни разкажете, кого или какво обичате от сърце и как любовта ви побеждава? Изпитвате ли състрадавие към някого? Със сигурност не може да не изпитвате…

 11. plamen каза:

  Нарушавайки с известна покруса собствения си принцип да не коментирам личности, си позволявам само да цитирам Оскар Уайлд във връзка с личностните особености на „ф.николов“:

  „Надявам се, че не сте водили двойнствен живот, преструвайки се на порочен, докато през цялото време сте били добродетелен. Това би било истинско лицемерие.“

 12. Дон Кихот каза:

  Помня през 1990 г. как в седесарския Русе едва ли не биеха старците по улиците, защото гласували за комунистите и провалили изборите. Със същата логика е абсурдно да бъдат обвинявани възрастните, че младите развратничили и се заразили със СПИН. Те са пълнолетни и трябва да отговарят за действията си според божествените и човешките закони.

 13. Антон Николов каза:

  Нима може да се очаква деца на по 16, 17, 18 години да имат мъдростта и опита на 35-40 годишни? А и кой кара влака? Децата? Дали „машинистите“ не са всъщност от Вашето поколение? Децата разбират и знаят по-малко от възрастните и ако нещо не е наред с възпитанието им, вината за това е предимно на големите! Пък вземете пример и от Христос и Библията – проповедниците в Стария Завет са излизали на това поприще след навършването на 30 години. Изводите си направете сам! И недейте с това фарисейско: „те са развратничили, да му мислят!“ Нима Христос не умря на Кръста за грешниците? Ами ако беше разсъждавал като вас? Добре, че не сте вие Христос! И добре, че има прошка и покаяние!

 14. Ф.Николов каза:

  към plamen: бард-е нещата не са толкова минималистични, колкото го схващате чрез любимата Ви минималистична музиката: една мисъл, един глас, пък било и в реверсивно отношение.

  Няма за Вас пластика, бравурен размах, многопластовост, тишина, страст, оркестров темперамент……МАЛЕР!

  Трябва да можете да излезете поне за миг от дървения резонанс на „кремоната“ и да усетите големия симфонизъм на добродетелта; подсмърчането, страданието и състраданието са най-плоският творчески момент за човека на изкуството, първата и последна фаза на аматьора, надявам се да не сте такъв.

 15. Ф.Николов каза:

  Дори само заради реакциите на [изтрито от модератора] си заслужаваше да напиша коментра под статията. Така на преден план изпъква точно педерастката нестабилност в психологията на православните; всичко при тях е еднопластово, дори педерасткото им „обръщане“ пак е еднопланово….усеща се нездраво раздразнения..прекалено са нежни, раними инстиктивно усещат слабост в доктрината си и се нахвърлят първосигнално върху всичко. [Изтрито от модератора].
  Само им погледнете реакциите и опишете, усетете, докоснете невероятната им божия любов и прелест..тя доказва всичко….коментарите им още повече. Какво се разбира от тях, че имат непреодолими комплекси от педерасти и масони..изглежда са имали близки, твърде близки и болезнени (така да се каже) срещи с тях.
  Защо обаче трябва да пренасят този свой психо-соматично преживян срам върху другите? Ето това е въпросът, той донякъде е риторичен.

  [Изтрито от модератора – съдържа лични обиди и заплахи].

 16. Ф.Николов каза:

  забравих и за другите врагове: американските войници и педофилите. …..а сега забелязвам, че [изтрито от модератора] карагьозов споменава и „човешките права“…сигурно ги е сънувал, [изтрито от модератора], иначе няма откъде да знае какво представляват те.

 17. Ф.Николов каза:

  към П.Влахов: изпитвам любов, как да не изпитвам но за разлика от православните това е толкова силно чувство, че то не подлежи на профанизация, на каквато го подлага християнската доктрина. Всяко заиграване със съкровени чувства е израз на непознаване на тези чувсва. Кой говори, кой обяснява, какво е това: приятелство, добродетел, любов, доверие, милост, благост и т.н. [Изтрито от модератора] може да се нуждае някой да му ги обяснява тези неща и той да ги „чувства“ и да се опиянява от тях; за да се стигне до застопоряването им като религиозна идеология, изначално приета и точно формулирана…че нали самото изискване на тези качества/добродетели е вече сигурен признак на това, че ти липсват, и не само това ами и че определяш целият многопластов, разнообразен човешки свят през призмате на това, което ти липсва и се стремиш да се добереш.

 18. andrey каза:

  Единственото, което ме възпря да не изтрия напълно последните коментари на Ф. Николов е, че виждам, че са провокирани донякъде от коментарите на Тодор по-горе.

  Моля най-настоятелно всички читатели да се въздържат от подобен начин на „дискусия“, ужасен пример за който виждаме тук. Нито едната, нито другата гледна точка не могат да се защитят чрез взаимно замеряне с думички като „педераст“ и прочие изящни изрази. Нито християнският, нито атеистичният морал дават основание за такова поведение в мрежата.

 19. andrey каза:

  Интересно становище по темата:

  http://www.rusk.ru/newsdata.php?idar=181975

 20. Антон Николов каза:

  Абе, човек, няма ли за тебе нужник? Не се наплю, не се наоля, не ти секна гнусния мозъчен поток! Като толкова много мразиш Православието, какво правиш в този сайт? Ходи, избивай си комплексите другаде! Идваш тука, четеш, плюеш всичко и всички наред, а когато те изобличат, почваш да обиждаш и да говориш мръсотии, защото дотам ти стига интелекта. Не остана човек, когото да не обиди и наплю. Но навярно ти така разбираш любовта. И когато ти затворят устата с контрааргументи, тогаав почваш с жалките си лични обиди. Знаеш, че Пламен е музикант и се възползваш от това, за да го плюеш. що не кажеш ти какъв си, какво работиш, та и ние да ти се порадваме в тоя дух. Мълчиш, а? Защото те е страх, подличко си се скрил зад нищо незначещото „Ф. Николов“ и мяташ отровните си стрелички иззад ъгъла. Само че, за да си анонимен, нещо не ти е чиста работата и може би наистина някой от преждеговорившите те е идентифицирал доста добре. Страхливец! А Тошко много яко те фрасна и затова те заболя. И понеже го направи по твоя начин си бесен. Ха-ха-ха! Получи си го! Даже ти е малко! Ха-ха-ха!

 21. Антон Николов каза:

  И тук говорим за факти, за диагноза на тъжната действителност, не за фриволни и изсмукани от пръстите коментари на болни хора. Затулил си е този народ очите и не ще да види, че върви към гибел, а такива „лъжепророци“ като Ф. Николов само го приспиват, хулейки тези, които казват истината, защото самите те не могат да я понесат! И какво е лекарството според такива хора? Повече разврат, омраза, нетърпимост към другия! Но този път го знаем къде води. И освен това знаем кой е начело. Но какъвто бащата, такива и синовете. Каквито мощите – такова и мирото. Адска смрад и тление!

 22. Ф.Николов каза:

  към А.Н.: от известно време следя невнятните Ви коментари и се чудя дали наистина зад тях стои човек дори и с минимално сиво вещество; и понеже не знам как да отговорям на такива, просто няма как да направя този СКОК надолу, не бих могъл да отговоря на първосигнените Ви разсъждения.
  Не че съм ламаркист, обаче съм абсолютно сигурен, че малоумието на Карагьозови е по наследство; той не само че няма сили да ме обиди, но това, което е нащракал на клавиатурата е жалко и бездарно „памфлетче“, това не са никакви „контрааргументи“ на това никой сериозен човек не би обърнал внимание. Лошото е, че такива молоумници се подкрепят от….други малоумници и така кръгът се затваря; капацитетите (в случая Т.Караг.) се мисли, че изразява някаква високо морална позиция, а всъщност изразява опростенческото си „богословско“ съзнание.
  Аз не съм се обидил от „моралните разобличения“, а от ПРЯКОТО позоваване на негативни сексуални признаци и тяхното произволно прикрепване към „моралните“. В този смисъл, ако всеки от вас, абсолютно всеки, който прецени, че е МЪЖ, трябва да може да хвърли тези обвинения „на дуел“ на живо, иначе е П**КА в панталон, която не мисли за последиците за семейството си……….?!?!?!?!?!
  За твое сведение, никой не ме е „индентифицирал“ досега…“стреля се в тъмното“ и между другото така се разбират само….вашите нагласи. Да преценяваш някой само по написаното от него е доста смело начинание с произволен край.

 23. Антон Николов каза:

  90 % мръсотии и пак се скри. Кой се, бе, душко? Или коя си? Явно те заболя, ама много те заболя! Какво разбираш ти от богословие, че си тръгнал да учиш другите? Ходи чети Playboy и слушай диско! Некадърник! Хайде, хвърлям ти тези обвинения на живо! Къде и кога искаш да те ступам? Само кажи и ще направя тази услуга на обществото.
  Пък „памфлетчето“ на Карагьозов е огледално копие на твоето, така че горните определения се отнасят до самия теб. И стига с тия „негативни сексуални признаци“, „произволно прикрепени към моралните“ Ти сам не знаеш какво всъщност искаш да кажеш… Звучиш като объркан националист, дето е чел много книги за Тангра и дръпнати очи и дето все въздиша по конското ни минало!
  Ееех, стадион, стадион, все такива ги раждаш… Тъпи, с претенции и обидчиви!

 24. Ф.Николов каза:

  как ще е огледабно копие бе серсем!!!, аз не съм писал нищо за педерасти, американски войници, масони, педофили и т.н., изразих отношение.
  Не може още да се „тупаме“, аз не се „тупам“, много по-сериозно е…..!!!!и за това не е необходимо да ме квалифицираш „МОРАЛНО“, аз обясних как става провокацията.
  Не избързвай!!!!!!….ти имаш семейство, приятели, познати….прецени дали си заслужава…..твърде често хората действат импулсивно, не се замислят в първия момент какво могат да загубят.

  Не разчитай на приятели!

 25. plamen каза:

  хм, странно – от много време не съм изпитвал такова лежерно отношение към плювни, като към тези на ф.николов. не ми се отговаря нито витиевато, нито остроумно. човекът е напълно лишен от чувство за самоирония, а без такова всеки, дори и най-рафинираният цинизъм, си е пошлост и нищо повече. банвам го от естетични съображения, стои ми накриво като тиква на плет. и без това явно не му е тук мястото – този сайт е олицетворение на всичко, което той мрази и презира. пожелавам му „многопластовост“ и „бравурност“ колкото може да поеме.

 26. Антон Николов каза:

  Обаче да ти кажа, писна ми да си пиша с теб. Много си скучен. Ако разчиташ да стреснеш аудиторията с мръсотийки, няма да успееш. Затова и никой друг не ти пише, чудя се аз защо още го правя. Не може, брат, само да обиждаш и после да се питаш защо никой не иска да си играе с теб. Ти нямаш нищо общо с нас, разчиташ само на мръсотиите си, за да се покажеш оригинален, защото сега това е много модерно, но отвращаваш хората. Така, братле, не става моабет. Ние от такива като теб сме избягали, и не искаме да сме такива, защото не ни харесва да бъдем такива. Не защото сме глупаци, а запомни това – НЕ НИ ХАРЕСВА ДА БЪДЕМ ТАКИВА! Така че, колкото и да ругаеш християнството, колкото злоба и слюнка да пръскаш, няма да разбереш що е любов, ако се държиш така. Съжалявам жена ти, ако вече си излъгал някоя нещастница!

 27. terzogr каза:

  Сърцето пее не от влюбеност, а от любов; и песента му се лее като безкрайна мелодия с вечно жив ритъм, във все нови хармонии и модулации.

  Сърцето придобива тази способност само тогава, когато си осигурява достъп до божествените въжделения и обвързва съкровената си глъбина с непреходните ценности на небето и земята.

  Тогава започва истинското пеене; то не се изчерпва и не пресеква, защото тече от вечно обновяваща се радост.

 28. Idiot каза:

  Голямо е нашето задължение към подрастващите. Затова нека не забравяме, че един път родител ако си станал, такъв трябва да останеш за цял живот. Не само за твоето дете, но и за всички деца. Сещам се, че Христос е казал (простете, ако цитирам неправилно или невярно), че ако някой съблазни един от тия най-малките, то на такъв е по-добре да се надене камък на шията и да се хвърли в морето. Обаче това няма да стане. Иначе морето би се препълнило с камъни. Винаги във всеки волен грях, мисля аз, присъстват две съставки: гордостта и безразличието. Много ме е страх от бъдещето, в което ще живее моят син. Още от сега се пропагандират разкрепостеността и свободните нрави като нещо много хубаво, а моралът – като нещо изменчиво. На много хора не им харесва именно тази роля на Светата Православна Църква – на пазител на Божествената Истина и на морала. Не този морал и етика от ден до пладне, а онзи, който ни е оставен от Господ. Който иска да е различен да стане монах. Другото название на монаха е инок. „Инок“ не значи „невинен“. Невинни няма. Означава „друг“.

 29. terzogr каза:

  и мен много ме е страх за нашите деца и цялата тази западна псевдо-култура, която ги облъчва постоянно. Но какво да направим? и да ги възпитаме в Правослвните добродетели на вечната Истина, те ще продължават да живеят в този покварен от запада свят, а той е толкова безпощаден, че взима всеки ден нови жертви. Да ги държим настрана от всички лоши неща на западният начин на живот, значи да ги превърнем в затворници. Моля се, на Господа Бога да ни се даде премъдрост, да изберем оптималния вариант, за да може България да се изправи на крака, като горда и просперираща държава. Моля се, освен това, да спре това безраличие на държавата към нейните исконни ценности, да се прегърнем и всички да бъде едно, като братя; не мога да си обясня тези агресивни реакции, като тази на войнстващия атеист Ф.Николов. Нямат срам от Бога тези атеисти! Нека Бог да бъде милостив към тях, все пак и да ги приеме във вечните жилища.

 30. kipria каза:

  Колко жалко, че интилигентен човек като вас не е проумял истинската същност и стойност на Православието. Иначе не би говорил с такава ненавист. Православието не е просто философия за морала и въпреки, че има по-особено отношение към страданието, което ни доближава до Бога, страданието не стои в основата на Православието, защото човекът не е сътворен за страдание. Православието е оптимистична р-я и този оптимизъм се корени във факта на възкресенито и вярата ни в безсмъртието. Не е вярно и това, което казвате, че християните гледат на всичко през призмата на греха , и че мразят света „лежащ в злото“.Да,грехът е в основата на всички страдания, и дори болести, защото е първопричината за тях, но човекът не е само един грешник.Той е преди всичко Божи образ, а оттам и Творец и „съработник“ на Бога. Но да се върнем към основата на Православието, а тя е ЛЮБОВТА, а кой ни е научил на любов, ако не Бог и кой ние дал пример за любов и състрадание, ако не Бог? Моля ви, бъдете вярващ!

 31. kipria каза:

  Някой беше казал, че човекът сам не може да повдигне земното кълбо, но всеки опит е за предпочитане, отколкото да не правим нищо. Ние няма да оправим света, но и нашето безучастие към злото, няма да направи света по-хубав.