Сбиране на Божия бизнеселитМоже да харесате още...

27 Отговори

 1. Максим Ставрев каза:

  Добре в че Македония не са сетили да използват тази „титула“. Истината е че нямат потреба, бар не всеоще. Държавата богато дарува разколниците и държи многу од хората под натиск и далеч од единство със другите православни църкви.

  Извинявам се поради моят лош правопис.

 2. арх. Павел Стефанов каза:

  Не съм владика и нямам намерение да ставам, но се опитвам да вляза в положението на днешните митрополити у нас. Храмовете и манастирите ни са предимно стари и поддържането им изисква огромни разходи, а строежът на нови е немислим. Народът е все по-беден. Парите в България от 20 години са в бившите комунисти и техните роднини и протежета. Всеки митрополит има два варианта на избор – или да се затвори в митрополията и да остави епархията да се срива във всяко отношение, или да се подмазва на власто- и ресурсо-имащите, за да развържат кесиите си. Затова не бих се учудил, ако Синодът легитимира архонтството и то стане заразително. Като чумата.

 3. Радомир Балабанов каза:

  много, много добра статия!

 4. Пламен Иванов, каза:

  В някои посоки проф. д-р архим. Павел Стефанов е прав. В същото време обаче какво виждаме – лимузини, одежди за десетки хиляди левове (уж подарък от техни гръцки покровители, за какви услуги не е ясно), църковни магазини с големината на хипермаркети, неплащане на данъци, липса на всякаква отчетност, владици, живеещи в дворци и лукс – на разноски на Църквата, заменки на апетитни имоти, разграбване на храмове и нелегално изнасяне на църковна утвар в чужбина… то няма край. Защо не се изпълниха разпоредбите на Шестия църковен събор? Защо не се направи публичен регистър на имотите на БПЦ? Защо не се разпределят солидарно приходите от свещи? Нали от това се издържа Църквата – не от дарения, а от амбулантна търговия със свещи – който не продава и не се отчете овреме, няма да получи заплати и осигуровки! Това е записано в Устава на БПЦ. Храмовете са точно това – търговски представителства на свещоливницата в Илиянци, изпълняващи основната функция на Църквата – търговията!

 5. Наскоs каза:

  Братя, страшни времена настъпват за вярата!
  Едно не мога да разбера само, как тези хора ще се оправдават в Деня на Съда. Това са или пълни безбожници или изкривено вярващи люде. Най – лошото е, че всичко се случва публично, пред целия български народ.

 6. Gloria каза:

  Когато гърк влезе в храм, взима свещ от 50 ст и оставя 5 лева. А българинът-тарикат ще вземе свещ от 1 лев и ще остави 50 ст. Затова в Гърция свещите са оставени за благотворене, а в България се продават. Не наричайте храмовете място за търговия, защото отстъпилите от вярата българи ги превърнаха в такива – Православие без Църква. На митрополит Николай тежат грижите за близо 800 църкви и 14 манастира. Със свещи от 20 ст ли да ги поддържа?

  Ако в БПЦ не е съществувала титлата архонт, то във Вселенската и Александрийската църква ги е имало. Бях на службата в неделя, където Митрополит Николай обоснова и аргументира решението на Епархийския съвет.

  Впечатляват ви лъскавите автомобили на присъстващите, защото сте свикнали да отъждествявате миряните с бедните българи. Богатството само по себе си не е грях. Казано е: „Умния с ума си, богатия с парите си, сиромаха с труда си да служат на Бога“. Каквото е благодарувал Бог, това да се принася в Негово име.

 7. Gloria каза:

  Има проблем с българските църковни общини в САЩ.

  Едно интервю на Георги Иванов от българската диаспора в САЩ за агенция Фокус:

  http://www.focus-news.bg/?id=f21449

 8. Благой каза:

  първо – извинявайте г-н Балабанов, обърках копчетата, исках да харесам коментара ви
  второ – на мен това ми прилича на заразната чалга, която нахлува и в църквата, нотук най-ясно се вижда нейният дух. А той е дух на преклонението пред формата, блясъка, парите и дух на нехаене за съдържанието, за същността, за Духа.
  Ако има архонт по българските земи, то той е Дядо Добри. Само с личния си пример, той е съградил много повече храмове в душите на хората, отколкото, някой може да направи, с всичките си милиони.
  И може би, има трети вариант, арх. Павел Стефанов, пред българските митрополити, и той е да подражават на Дядо Добри в духа и така ще оживотворят целите си митрополии, така ще изградят много повече храмове!!!

 9. арх. Павел Стефанов каза:

  [quote name=“Благой“]И може би, има трети вариант, арх. Павел Стефанов, пред българските митрополити, и той е да подражават на Дядо Добри в духа и така ще оживотворят целите си митрополии, така ще изградят много повече храмове!!![/quote]

  Дядо Добри е уникален. Той е единствения български юродив – явление, по принцип чуждо на българската агиография. Как си представяте владиците да облекат мръсни дрехи като дядо Добри и да започнат да просят пред офисите на мутрите?

 10. Теофил каза:

  Чета коментари за рушащи се храмове и за пари и ми става болно. Нима не говорим вече за вяра и духовност? Нима всичко се свежда до материалното – как да си поддържаме материалните, ръкотворни храмове, а не как да поддържаме неръкотворните храмове на душите си? Откъде се навъдиха толкова много „духовници“, които говорят САМО за пари, сгради, камъни, бетон, тухли, керемиди, дъски, свещи… Как не разбират, че не сградата ще направи хората вярващи и не милионите, вложени в нея, правят храма, а личният пример на свещенослужителите им правят хората вярващи. В какво да вярват хората, когато свещенослужителите им са материалисти и нехаят за душата? В какво да вярват хората, когато свещенослужителите им дори още по-лошо – безсрамно и кощунствено обличат материалистичните си, блудкави възгледи в словата на Библията!? И сами свидетелстват срещу себе си – няма какво да направим, ако ги няма богатите да спонсорират духовността! О, къде е св.Йоан Златоуст да ви каже как се нарича това!

 11. Теофил каза:

  Който възлага цялото си упование на материалното, нима не свидетелства, че няма нито Дух, нито Бог, нито Промислител? Поправените с пари храмове и манастири правят от хората неоезичници – свещопалци и туристи, любители на природата. Това днес се нарича „духовност“ тъкмо заради такива „духовници“! Нима не е ясно, че вярващите хора сами ще намерят пари и начини да си поправят църквите и манастирите, когато тези църкви и манастири истински ИМ ДОТЯБВАТ ДА ГИ ХРАНЯТ ДУХОВНО? А материалистите искат да нахранят хората с камъни и дървета, с варосани гробници, и с пари да купят вяра за душевно преситения, но духовно озверял от глад народ. И не се свенят да наричат душевната развала духовен подем!

 12. Т Георгиева каза:

  Глория, първо клеветиш народа изкарвайки го крадец. Второ, тия с неустановения произход на първият си милион ухажваш без да ти мине през ум, че те може би имат вопиюща нужда от разкаяние на фона на гладуващият и страдащ български народ, а не от подобно парадиране и с други почести и облаги. Така се погубват душите им. На тях, защото на хората са изядени пенсиите, на болните и сираците по домовете – са отнети всички човешки права на достойно съществуване и хуманно лечение, а тия пари са отишили по нечестен начин при богатите.Това не ти ли минава през ума или ще се правим, че уж не знаем това?
  По този начин се съблазняват и бедните, които ненавиждат ограбилите ги и ги проклинат денонощно. И не виждат справедливост и утеха никъде след като и църквата ухажва тези, които имат пари, а пренебрегва истински нуждаещите се от духовна грижа и утеха.
  Прав е господина, който казва, че истински архонт е дядо Добри. Другите с чужда пита помен правят, но номера им пред Господ няма да мине.

 13. Андрей Владимиров Белчев каза:

  За съжаление, нито г-жа Евелина Здравкова, нито дядо Николай ще прочетат напианото от Пламен.
  Да молим с усърдие и любов Светия Дух да отвори разумните очи на сърцата ни……. 🙂
  Всеки християни може да забележи, че направеното от дядо Николай е [b]негово собственно разбиране за ЦЪРКВА[/b], благочестив театър със зрители( миряни, които не причастяват, а и никой не им обяснява, че за ТОВА и са на литургията). Ето влаика Николай Пловдивски на практика ни показва, какво ни учиха по време на социализна – Литургията е театър

 14. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Андрея“]За съжаление, нито г-жа Евелина Здравкова, нито дядо Николай ще прочетат напианото от Пламен. [/quote]
  Ще го прочетат. И е добре соц. писарушката Евелина да знае, че е ТЪПО да нарича митрополит на БПЦ – абитурент! Или да го сравнява с такъв, защото това срива авторитета на Църквата. Това е еднозначно да нарекат някоя достолепна госпожа професор – мажоретка и да си мислят, че я ласкаят с това.
  Само извратен социалистически ум може да роди такава просототия и такъв позор.

 15. мунчо каза:

  Бавят досиетата на редовите попове –
  http://www.monitor.bg/article?id=341728

 16. Благой каза:

  Дядо Добри е уникален. Той е единствения български юродив – явление, по принцип чуждо на българската агиография. Как си представяте владиците да облекат мръсни дрехи като дядо Добри и да започнат да просят пред офисите на мутрите?[/quote]

  Имам пред вид подражание в Духа, разбира се! Защото на Дядо Добри е Дух Христов, а на тези владици е дух фарисейски.

  Впрочем, който е прегръщал и общувал с Дядо Добри, знае, че дрехите му не са мръсни, а напротив, той ухае на чистота. И величието му не е в това, че проси (който чете, нека разбира)!

 17. Гошо каза:

  Проблемът е решен! 🙂 Синодът отмени предишното си решение и вече ще разреши архондисването. Така де, моралът си е морал, ама сиренето е с пари, както е казал поетът… :sigh:

 18. Филип каза:

  Интересно ми е как ревнителите на “вярата и духовността“ , и много от които често порицават други хора като “фарисеи“, се интересуват толкова много от часовници, архонти и лимузини, а въобще не ги притеснява фактът, че в България има толкова много протестатски секти, както че има и екпанзия на римокатолическата псевдоцърква. Но това може би е така, защото самите те се интересуват само от показното- социална дейност, приказки за любов и мир и тн.. Светият Синод например изкара България от еретическия “Световен Съвет на църквите“ – защо никой не ги похвали за това? За такова дело всеки един митрополит заслужава по няколко ролекса! Светият Синод се е обявил и срещу гей парада, -защо не го подкрепяте?Това че някой има ролекс не е въобще толкова страшно, колкото да предаваш вярата като учавстваш в икуменически мероприятия например. Ако ще гледате духовното, гледайте дали Владиците пазят Православната вяра от ересеите и сектите, а не кой какви часовници имал.

 19. Иво Илиев каза:

  Пиша тези редове с огромна горчивина и тъга.
  От днес – 15 юни 2012 г. аз преставам да се смятам и да бъда част, (член) на БПЦ – Българска патриаршия.
  Въпреки, че съм преминал през магистърската програма на СУ не бих се нарекал богослов, но това не ми пречи като човек и християнин да смятам, че дълго време търпях своеволията на синодалните аксакали. Те направо ни се подиграват със своите решения. За какво върховенство на Папата може да обвиняваме католиците при положение, че у нас всеки психопат в расо и с митра се изживява като върховен авторитет и може безпрепятствено да тъпче канони и устав, а неговите събратя да узаконяват беззаконията му. Ще търся друг „омофор“ или друго място където ще мога да изповядвам вярата си.
  Наясно съм, че на никой няма да му пука, но ще изпратя писма с подобен текст до епархийския митрополит и до Св.синод.

 20. мунчо каза:

  Истината е, че архонти е имало във Византия, има и сега в Цариградската патриаршия. В последната те са богати гърци пенсионери от Америка, които се обявяват за такива на специална церемония, носят червени наметала, държат позлатени жезли и консултират, така да се каже, цариградския патриарх. В замяна на тази суета те финансират щедро патриаршията.
  .
  В българския вариант нещата са поставени съвсем грубо – плащане и получаване на титла от лица, които не са вярващи, а даже са комунисти и атеисти. Няма как тези типове да сътрудничат на БПЦ. Парите за титлата най-вероятно се присвояват от титлодарителя.

 21. Т Георгиева каза:

  И на арменския поп да се оплаче Парол /ком.№!19/ – все тая! А когато научат към кой омофор смята да мине – те ще поканят служител от този омофор на празници и гощавки и такива клевети ще му спретнат! Така ще го овъргалят в кал, че на Парол завалията ще му остане само един единствен избор – да се уедини на някоя скала като св. Иван Рилски да се моли и бори сам!
  Да облива със сълзи скалата и да остави живота си в ръцете на Бога Вседържител, Премъдър, Многомилостив, Утешител – щедър на дарове и дух!

 22. С.Н. каза:

  Неприсъщото за владици поведение, най-вече служи за съблазън, но и ние ако не си даваме сметка, че имаме такива владици, заради нашите грехове, като народ и поколения, то и ние ставаме за съблазън.
  Да не им подражаваме и да внимаваме. Нека поне ние бъдем достойни и за пример.

  „А който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре, ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето“ (Марк 9:42)

 23. Милена Х. каза:

  Прекрасна статия! Браво, Пламен!

  Статията във в-к „Марица“ е просто гнусна и няма нищо общо с православния дух, а цялото събитие е срам и позор за Пловдивска Митрополия ….
  Питам се тази църква като е построена с пари от оръжеен бизнес, няма ли да бъде гнусна пред Господа? Като е решил г-н Манджуков да дарява и дядо Николай не е могъл да откаже поне парите да бяха отишли за социална дейност или за финансово подпомагане на други църкви и манастири, които едвам преживяват. За какво да се строят нови църкви като те тези, които сега съществуват се рушат, а да не говорим, че са празни. Няма нужда народа ни от нови църкви, а от достойни и отговорни пастири, които да съберат хората в съществуващите църкви.
  Дано Бог да е милостив и по някакъв начин спре безобразията на висшите ни духовници, които само уронват авторитета на църквата и вместо да събират хората в църквата те ги отблъскват! Чудя се, не се ли питат какъв отговор ще дадат на Страшния Божий Съд.

 24. Gloria каза:

  ПРЕПИС-ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ПРОТОКОЛ № 19/20.06.2012 год. ЗА РЕШЕНИЕ НА СВ. СИНОД ОТ ЗАСЕДАНИЕ В ПЪЛЕН СЪСТАВ

  20 юни 2012 14:16, Българска Патриаршия

  http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=78803

 25. марта каза:

  Струва ми се, че въпросът с архонството е доста по-сериозен отколкото се представя в православните сайтове. Причината е, че някои владици като че опитват да копират вселенския патриарх, Слави Бинев като че ли също има симпатии към него и към разни църкви в Италия. А като се каже вселенски патриарх, човек се сеща за икуменизъм, считано за ерес от много православни. Дали архонтите не се опитват да издърпат чергата в такава посока? като погледнах страниците на Слави Бинев, забелязах „молитвена зкуска“. Това нещо е забранено на православните с точка 10 от апостолските правила. Ако намерите записа на „Вяра и Общесто“ от началото на юли 2011 ще видите Светослава Тадъръкова защитаваща последния затогава архонт и обясняваща за разни заигравания на архонтите с римокатолиците. Опасна работа. Защо ли богословите си мълчат? Вероятно са наясно с проблемите със вселенската патриаршия.

 26. marta каза:

  Г-н Сивов, освен архонти България е имала светии (не точно светилото с много пари, за което говори митрополит Николай), благочестиви монаси, монахини, свещеници миряни. Струва ми се, че на 10 октомври се чества паметта на Зографските мъченици, които са от истинските светии и се чудя дали вашият сайт не може да подготви материал за тях и за манастира Зограф. Братята от манастира имат сайт с много книги и заслужават популярност. За манастира можем да припомняме поне два пъти в годината, когато се чества паметта на 26-те зографски мъченици и в деня на свети Георги, на който е кръстен манастира.

 27. Dimitar Mitkov каза:

  Едно време католиците продаваха индулгенции, сега православните продават архонтство. Какво друго може да купи? Не очаквам да публикувате този коментар, естествено.