Рождество – божественият ДарМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Християнската вяра ползва целият свод на познанието, което е достигнало да нас въпреки редакцията на Църквата на Евангелията, които са били 200, а само 4 са влезли като свещени книги, за да онагледят най-добре и най-пълно учението на Христос. Неговата божественост, която е била чакана от мъдреците на Изтока, и в Египет и Индия, се доказва по различни начини. Едно от тях е пророчеството, което е предсказание за събития и способност за тълкувание на свещени текстове, другото е Богоявлението, когато Сам Бог се открива, другото е способността на Христос да чете и тълкува свещените книги, другото е чудододейните изцеления на болни, съживяванията и мъдростта на Христос, когато проповядва и спори с неверниците, давайки пример за божествено смирение и кротост. Доказателство е Въкресението , което не може да бъде оспорено със средствата на почтения и правомерен анализ както на текста на св. Библия, така и от данните на архелогията. Затова вярваме, че Христос наистина е Божи Син.

 2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Чингиз,

  Неправилно е да се пише, че “ Евангелията… са били 200, а само 4 са влезли като свещени книги [в Библията]“. Тези 196 евангелия нито по структура, нито по стил, нито по съдържание не са християнски, а гностически. 100 пъти ви казах да прочетете най-сетне книгата:

  http://www.pravoslavie.bg/Критика/ЯЛДАВАОТ-нова-книга-на-ИК-Омофор

 3. Радостина каза:

  Много хубав текст! На всички читатели на портала Православие.БГ пожелавам светло Рождество Христово и много сбъднати надежди!

 4. Ф.Николов каза:

  [quote name=“chingis“]Доказателство е Въкресението , което не може да бъде оспорено със средствата на почтения и правомерен анализ както на текста на св. Библия, така и от данните на архелогията. Затова вярваме, че Христос наистина е Божи Син.[/quote]

  Докажи посредством средствата на почтения и правомерен анализ на текста на библията, че той е възкръснал.
  Какво по-точно трябва да докаже археологията, да намери кости…..

 5. Андрей Романов каза:

  Както винаги, прочетох с удоволствие написаното от отец Павел. Той има дарбата да пише кратко, но много наситено.

  С риск да наскърбя някой зилот ще кажа, че в началото на Евангелието от Матей има приказни елементи – звезда, влъхви (или вълшебници, magoi). Те не спадат по никакъв начин към същността на християнското благовестие, а вероятно не са част и от оригиналния арамейски текст на евангелиста (добавени са в гръцката версия). Между версиите на Матей и Лука има сериозни противоречия.

  В малкия градец Витлеем едва ли е могло да има 14 хиляди бебета. Това са очевидни преувеличения.

  До Николов. Възкресението, разбира се, не може да се докаже (както и повечето исторически събития), но има материални следи или свидетелства за него. Това е празният гроб, който всеки може да види, както и погребалният покров – Торинската плащаница с удивителното изображение върху нея. Никой не взима покрова на невъзкръснал мъртвец и не го пази като реликва.