Резултати от конкурса за християнски роман 2022„Християнинът не мисли, че Бог ще ни обича, защото сме добри, а вярва, че Бог ще ни прави добри, защото ни обича. Също както покривът на оранжерията не привлича слънцето, защото е бляскав, а блести, защото слънцето го огрява.“

К. С. Луис, „Отвъд човека

Фондация „Покров Богородичен“ и порталът Православие БГ имат удоволствието да обявят резултата от националния конкурс за християнски роман 2022 г.

Целта на конкурса бе да насърчи качествената християнска художествена литература, като отличи най-добрия роман, който пълностойно илюстрира християнската вяра и мироглед.

⌘⌘⌘

Основните критерии за оценка включваха:

– добър художествен стил

– интересна и издържана сюжетна линия

– убедителни и пълнокръвни образи

– дълбоки и въздействащи християнски послания

– основна богословска култура по отношение на християнските теми, развити в романа.

 Журито разгледа номинираните 25 ръкописа и определи победител с гласовете на трима от своите членове.  Михаил Шиндаров гласува с особено мнение. Отличеният ръкопис е :

„Мария от Охрид и Светото зачатие“ на Антон Баев.

Цялостен и пълнокръвен текст, изключително интересно и рисково решение е сюжетът да се „оглежда“, пресъздава и тълкува през погледите на различните герои. Това създава особена полифоничност на творбата. Впечатляващо е усилието историческият контекст да бъде погледнат през призмата на християнската етика. Ръкописът има характер на художествена енциклопедия на времето.

Използваният от автора език е забележителен. Дори обилната историческа информация, поднесена в бележките под линия, може да се възприеме като паралелен роман, напълно в стилистиката на основния текст: бележките са „приписки“, правени от основния разказвач към житието на „книгата“ с житието на главния герой, като „приписките“ продължават и към останалите разказвачи. Нещо повече: това са два отделни пласта от един роман – дотолкова си пасват като стилистика. Чудесно измислено и твърдо удържано. Тук събития и цели биографии на исторически личности са написани пълноценно, увлекателно, ерудитски, но разбираемо и с уважение към читателя.

 

Отличеният роман ще бъде издаден от ИК „Омофор“ през 2022 г.

 

Целият екип на фондация „Покров Богородичен“ и портала Православие БГ поднася своите искрени поздравления на победителя и благодари на всички, които изпратиха ръкописи за участие в конкурса!

⌘⌘⌘

Състав на журито:

Христо Карастоянов – писател и публицист. Завършил е Пловдивския университет, специалност български език и литература. През 1981 г. дебютира с белетристичния сборник „Пропукан асфалт”, отличен с награда на празниците за дебютна литература „Южна пролет” в Хасково (1982). Романът му „Аутопия: другият път към ада” е един от петте нови български романа, номиниран в първото издание на конкурса на фондация „Вик” (2003). През 2012 г. в берлинското издателство „Дитрих” излиза трилогията му „Кукувича прежда” (Teufelszwirn, Roman in drei Büchern, Dittrich Verlag GmbH), а през декември същата година романът „Името” му носи наградата „Хеликон”. Същата награда печели и романът „Една и съща нощ” (2014), по мотиви от който е създаден спектакълът „Гео” в Народния театър „Иван Вазов”, с режисьор Иван Добчев (2015). „Една и съща нощ” печели и наградата „Дъбът на Пенчо” (2014), а също и националната литературна награда „Елиас Канети”, (2015). През 2018 година книгата е публикувана в САЩ в превод на Изидора Анжел (The Same Night Awaits Us All, Open Letter Books, University of Rochester, 2018). Друг негов роман, „Послепис“, е отличен с първа награда за проза на портал „Култура“ (2017). Текстове на Карастоянов са включвани в различни антологии у нас и в чужбина на руски, турски, арабски и английски език.

 

Николай Милчев – поет, писател и публицист. Роден е през 1958 г. Завършва гимназия в Ловеч и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Българска филология“. По-известни негови стихосбирки  са  „Пейзажи с Лолита”, „Прелъст и светогорски стихотворения“, „Тънък дъжд“, „Ти и котките следобед“. През 2019 г. излиза първият му сборник с разкази – „Ябълковият човек“, отличен с първа награда от Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Носител е на много национални литературни награди, между които „Петя Караколева” „Биньо Иванов”, „Божидар Божилов“, „Теодор Траянов“. Отличен е с наградата „Златен ланец“ на вестник „Труд“. Два пъти е бил номиниран за наградата „Балканика”. Негови стихове са превеждани на няколко чужди езика. През 2021 г. излиза вторият му сборник с разкази – „Разтуряй, Злато моме, магиите“.

 

Михаил Шиндаров – философ, богослов, есеист, издател и катехизатор. Роден е през 1958 г. Завършва СУ „Св. Климент Охридски” като магистър по философия и теология. Преподавал е философия, логика (в СУ „Св. Климент Охридски“) и богословие. Директор на издателство „София – С.А.”. Завеждал е издателската дейност на Българското библейско дружество. Михаил Шиндаров също е преводач, редактор и автор на научни и публицистични трудове.

 

Ралица Кръстева – завършва СУ „Св. Климент Охридски“ през 1998 г. със специалност „Българска филология“. Публикува авторски и преводни текстове в сп. „Свет“. Координатор във Фондация „Покров Богородичен“ и редактор към сайта „Православие БГ“ и сп. „Свет“.

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...