Докторска защита на протойерей Стоян Бербатов във Великотърновския университетНа 6 октомври 2021 г. във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се състоя публична защита на докторска дисертация на протойерей Стоян Бербатов, съобщава Православният информационен център на Неврокопска митрополия.

Дисертационният труд е на тема: „Проблемът за човешките права и рецепцията му в православното богословие на XX век“. Председател на научното жури бе доц. д-р Мариян Стоядинов, а членове: проф. Канавров, проф. Нина Димитрова, доц. д-р Димо Пенков, доц. д-р Свилен Тутеков (който е и научен ръководител на докторанта).

Дисертацията е в обем 295 страници, а използваните източници са повече от 200 заглавия на български, английски, немски, френски, сръбски и руски език.

Актуалността на докторския труд се разкрива в православното богословско отношение към темата за човешките права и е неизследвано поле в богословието.

Протойерей Стоян Бербатов завършва богословие с бакалавърска образователно квалификационна степен в Богословския факултет „Св. Климент Охридски“ в Скопие, РС Македония през 1999 г. Прави магистратура по научната специалност „Богословие на личността и обществото“ в ПБФ на ВТУ през 2012-2013 г. На следващата година печели редовна докторантура по програмата „Християнска социология“ в катедра „Библейско и систематическо богословие“ на ПБФ на ВТУ. Ръкоположен е за свещеник от блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил през 1997 г.

Отец Стоян Бербатов дълги години е енорийски свещеник на благоевградския храм „Св. Архангел Михаил“, който благоустроява с помощта на създадената към храма енорийска общност. Същевременно развива активна просветителска дейност, той е един от инициаторите за създаването на Православния информационен център в областния град и дългогодишен негов ръководител. Понастоящем протойерей Стоян Бербатов е клирик на Западно- и Средноевропейска епархия.

 

Източник: dobrotoliubie.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...