Предстои онлайн лекция за благотворителното дело на Врачанския митрополит Климент



На 10 февруари 2022 г. (четвъртък) от 18 ч. Фондация „Дякония и мисия“ организира в ZOOM лекция на тема „Благотворителното дело на Врачанския митрополит Климент (1914-1930)“. Това е първата беседа от новата поредица „Забравените добротворци“, гост-лектор ще бъде д-р Мирослав Ангелов.

Хиляди сираци, вдовици, бежанци, военоинвалиди… това е животът в следосвобожденска България и в последвалите години на войни в края на XIX и началото на XX век. Но в тези тежки времена просияват имената на десетки духовници, общественици, индустриалци, на обикновени хора, обединени в дружества, чиято основна цел е облекчаване на съдбата на страдащия ближен. Имената на повечето от тях отдавна са покрити от праха на миналото и забвението… „Забравените добротворци“ – така решихме да наречем поредицата от онлайн срещи, посветени на паметта на десетките достойни българи, оделотворили любовта към ближния. Те заслужават да бъдат запомнени – за пример, вдъхновение и… продължение.

В началото на XX век Врачанският митрополит Климент организира благотворителна дейност, която остава безпрецедентна в историята на Врачанска епархия. Той организира тази дейност във време, в което България търпи големи поражения, вследствие на три катастрофални войни, болшевишката революция в Русия и атентат в град Враца, довели до хиляди преобърнати съдби и потоци от бежанци. Хора, нуждаещи се от помощ. Въпреки финансовата криза, в която изпада България след Първата световна война, именно в този драматичен момент Врачанският архиерей извършва огромно по своя мащаб благотворително дело, с което успява да помогне на хиляди страдалци.

Лекцията ще се проведе чрез платформата ZOOM на 10 февруари 2022 г. (четвъртък) от 18 ч.

Линк за присъединяване:

https://us02web.zoom.us/j/87310826965?pwd=MmxSTXJpM2UxV1Zadkg3NEtXNUU2UT09

Meeting ID: 873 1082 6965

Passcode: 499687

 

 

Мирослав Ангелов получава образователна и научна степен „доктор“ през 2021 г. по професионално направление Религия и теология, специалност Теология (История на Българска православна църква) в Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Темата на неговия дисертационен труд е „Врачанска епархия от нейното учредяване до утвърждаването и нейния разцвет при митрополитите Константин (1884 – 1912 г.) и Климент (1914 –1930 г.)“. Изследователските му интереси са в областта на Общата църковна история, Историята на Българската православна църква и Литургика.

 

Източник: Фондация „Дякония и мисия“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...