ВлюбванетоМоже да харесате още...

15 Отговори

 1. hoho каза:

  Карамихалева, поради какви причини Вие, уважаема, сте решили да поразсъждавате по въпроса за влюбването точно за 14 февруари? Любовта между мъжа и жената си има ден -21 ноември, да Ви припомня. По православному. Сексът, облечен в парадна форма, също се е натруфил – за 14 февруари. Та Вие от кои сте- от християните или от човекоугодните микровълнови?
  Да пишете за светска медия- разбирам. Ама тук нещо не разбирам литературните Ви изригвания…
  Помислете – както по думите си ще бъдем оправдани, така и осъдени.
  Айде сполай Ви!
  И наздраве – за любовта като не-знам-какво-си-понятие. Във всеки случай не православно…

 2. RSA каза:

  Ние грешните човеци не знаем що е то истинска любов. Ние се подаваме само на временни страсти, привързваме се силно към някого или към нещо, но това бързо угасва.
  ИСТИНСКАТА ЛЮБОВ НИКОГА НЕ ОТПАДА ТЯ Е ВЕЧНА, ЗАЩОТО БОГ Е ЛЮБОВ И ТОЙ Е ВЕЧЕН. АМИН.

 3. john_doe каза:

  Уникалното в този текст е, че е написан от човек-християнин, доколкото си спомням презвитера, по тема общочовешка и безспорно важна за всеки, НО забележете, авторът му не се позовава нито веднъж, на който и да е традиционен християнски „извор“, за да разкрие нещо, което е видно, че го вълнува/ло. Нищо лично, просто винаги са ме изумявали проявите на този житейски парадокс – да изповядваш, да бъдеш православен, християнин и да не личи понякога.Не че има нещо лошо в това…просто на мен ми е странно, уникално …. и т.н.

 4. mirko каза:

  интересна тема и аз се замислих в подобна насока тези дни… може би аз бих тръгнал обратното: от това какво е истинската любов и на нейния фон какво изглежда влюбването. Иначе на объркания въпросен човек би звучало като констация на тъжен факт (края на любовта), а не като посока и възможен път за щастие

 5. iliana каза:

  е твърдението, че православният човек се познава по това, кои „извори“ цитира…

 6. Дон Кихот каза:

  Авторката описва синусоидата на нормалния човешки опит – от лудото влюбване през щастливия брак до неизбежното изстиване на чувствата и възцаряването на рутината и баналността. Това развитие е общочовешко и не зависи от религия или етнос. Но ако любовта е временна, обичта може да е вечна. Това зависи именно от вярата. Ако двамата имат обща духовна ревност по Бога, аз не виждам как може да настъпят големи колизии между тях и оттук да се стигне развод. В едно истинско православно семейство, в което всеки знае мястото си и допълва другия, не може и дума да става за това.

 7. Ангел Небесен каза:

  Интересно как изобщо такъв текст присъства на сайт с християнска насоченост. Но човек ще не ще , ще трябва да свиква някак си с фарисейщината, която заклеймява блудството и се бори срещу порнографията, НО „освещава“ същото в брака, позовавайки се на Бог, разбира се. Това, че бил казал „една плът“, се разбира като „освещаване“ на брачното блудство, не дай си Боже някой да им отнеме тая брачна наслада, те веднага ще го обявят за луд, има си хас. Значи, под формата на възвишени чувства и патетика (О, мой Шекспире!) може да се опише същото чувство, което изпитва и добре заплатена проститутка, но тук видите ли се намесва „истинската“ любов.
  А кога ли ще разберат поета: „…и чувства си в калта УВИРАХ!“??????
  Няма как ще трябва да им се „уидисва“ на жените!

 8. Диляна каза:

  Хубав текст. Поздравления за Александра.

 9. Vladislav каза:

  „Бракът е нещо честно у всички, и брачното легло – чисто; а блудниците и прелюбодейците ще съди Бог.“ /Евр. 13:4/

 10. Nedoxian каза:

  Провокация или не,по тази тема искам да кажа: СМИРЕНИЕ>>КОМПРОМИС>>ЗДРАВА ВРЪЗКА…де и на дело да беше така лесно както звучи

 11. john_doe каза:

  Симптом на какво е убеждението, че знаеш и разбираш всичко и всеки и при това толкова добре и безотказно, че се приемаш за правоспособен да седнеш на трона, намиращ се на „горното място“ и да присъждаш оценка на нещо което е известно само на … (1 Кор. 2:11-16)?!?

 12. iliana каза:

  а просто опит за споделяне.

  „Ако бяхме простодушни като децата, Господ щеше да ни покаже рая и ние щяхме да Го видим в славата Му сред херувими, и серафими, и всички небесни сили, и светиите, но ние не сме смирени, и затова мъчим и себе си, и другите, които живеят с нас.“

  св.Силуан Атонски

 13. hoho каза:

  Абе хора, какво става. Разсъждавате за любов, брак, чувства и т.н. и забравяте, че целенасочено повдигане на темата точно на 14.02. е истинска измяна.!!! Пак ще повторя- тази тема е интересна, важна и пр., но не се опитвайте да я пробутвате точно на т.нар. ден на влюбените. Какъв свети Валентин, какви 5 лева… Полудяхте ли? Зомбираха ли ви?
  Аман от фолософстващи, богословстващи индивиди, дето кръжат като бити електрони и се къпят в самодостатъчно словоблудство….((((

 14. plamen каза:

  ако човек не е комплексиран, той се чувства свободен – и може да говори и пише за любовта по всяко време, дори на връх свети валентин.

 15. hoho каза:

  засрами се и не говори глупости!
  Комплексите в любовта са за друго място. И нямат нищо общо с Православието. Ако пишеш в сайт, който се именува Православие БГ, ще се съобразяваш дали и как промиваш мозъци. А за това, че 14 февруари за теб е свети Валентин, жалко. Ти, впрочем коя любов любиш-към човека или към Бога?…