Йерусалимската патриаршия почете Успение Богородично в ГетсиманияСнимка: Ιωάννης Κοκοβίδης

В събота, 28 август 2021 г., Йерусалимската патриаршия отбеляза празника Успение Богородично в Гетсимания в древната църква  „Успение на Пресвета Богородица“ с Гроба на Божията майка.

На този празник Църквата ни напомня за вярата ни, че Богородица е заченала от Светия Дух и е родила в плът нашия Господ Исус Христос, починала е и е погребана в Гетсимания, но е преведена от ръцете на Сина си в небесата и пречистото ѝ тяло е запазено.

Тя стои от дясната му страна и е най-горещата застъпница за живота и спасението на онези, които искрено я почитат като Божия майка.

Църквата характеризира Успението на Богородица като „безсмъртно“, в хвалитните стихири се пее: На Твоето безсмъртно успение, Богородице, Майко на Живота, облаци пренесоха по въздуха апостолите и макар пръснати по света, те заедно се събраха пред пречистото Ти тяло и като го погребаха благоговейно, с Гаврииловия възглас Те възпяха: „Радвай се, Благодатна Дево, Майко непознала брак, Господ е с Тебе!.

А свети Йоан Дамаскин изрича: „О, колко прекрасно е заминаването, даруващо идване при Бога!“.

За празника Успение Богородично, в петък следобед, на гроба на Богородица беше отслужена вечерня от архиепископ Димитрий Лидски. В събота сутринта Божествената литургия беше отслужена от Йерусалимския патриарх Теофил в съслужие с митрополит Исихий Капитолиадски, архиепископите Димитрий Лидски, Макарий Катарски и митрополит Йоаким Еленополски, заедно с архимандрит Нектарий и архимандритите Исидор, Мелетий и Дионисий, отец Фара, архидякон Марк и иеродякон Евлогий.

Песнопението беше произнесено от иеродякон Симеон и учениците от Патриаршеското училище.

На службата присъстваха много местни верни християни, както и генералният консул на Гърция г-н Евангелос Влиорас.

 

Източник: orthodoxtimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...