За Пресветата Дева



blagoveshtenie2Писмо до един анонимен дописник

Измъчва Ви въпросът: как Пресветата Дева е могла да роди Син без баща? Това раждане не е плод на нейните собствени сили, а на силата на Всемогъщия. Така че остава да се запитате: как Всемогъщият Бог е могъл да извърши такова чудо?

Но този въпрос е противоречив сам по себе си и отговорът е вече налице: щом произнесете думите „Бог Всемогъщ“. Такива въпроси изобщо не възникват в душата на онзи, който може поне малко да си представи страшното величие на Божията сила. Онзи, Който с всемогъщото си слово, без ничия помощ, е сътворил света – този чуден свят със звездите и морските бездни – несъмнено е могъл да направи така, че Пресветата Дева да зачене дете без ничие съдействие. Нима и децата, които се раждат по естествен начин, не се раждат по Божи промисъл и воля? Във всяко раждане има нещо свръхестествено. Когато на остарялата Сара било известено, че ще зачене, тя недоверчиво се засмяла, защото на Сара бе престанало обикновеното у жените. И Светата Дева, и Йоан Кръстител са родени от престарели и бездетни родители. Има ли нещо мъчно за Господа? Библията ни учи, че и раждащите, и безплодните зависят не толкова от волята на мъжа, колкото от Божията воля. Дори домашните животни се множат съобразно Божията воля, както се вижда от Светото Писание. Та дори цветът и шарките на овцете и козите зависят от Бога, както четем в чудния разказ за Иаков, Лаван и тяхното стадо (вж. Битие 30:31). Във всички природни събития е намесена тясно и една духовна и свръхестествена сила и воля. Ако Бог беше оставил природата сама да произвежда каквото желае и колкото желае, щяха да настъпят хаос и безумие.

Всяко раждане е изпълнено с небесна Тайна. Струва Ви се, че раждането на Христос от Пречистата Дева е изключително велика тайна и това е така, защото и Самият Христос е изключително велика тайна. Това е почувствала и самата Божия майка, заради което и попитала архангел Гавриил: Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам? На което Божият вестител й отговорил – отговаря и на Вас – с думите: У Бога няма да остане безсилна нито една дума.

 

Превод: Диляна Иванова

Из книгата на св. Николай Велимирович „До изгонените от рая“, ИК „Омофор“ 2012

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...