Православното богословие и науките



Наука и религия – тази събота във „Вяра и общество”

Съществува ли непреодолимо противоречие между научния и религиозния подход към света? Търси ли нашето време сближаване между науката и религията? Може ли духовното просветление да доведе до излекуване на тялото? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме заедно с участниците в голямото събитие, което се случи тази седмица в живота на православна България – първата международна конференция на тема “Православното богословие и науките”, която събра на едно място световни имена на богословската наука. Сред тях най-известният специалист в областта на православната психотерапия митрополит Йеротей (Влахос), французинът Жан-Клод Ларше, чиято книга „Богословие на болестта” вече е на български, както и свещеник д-р Георгиос Драгас, който казва: „Господ Спасителят също е бил учен, защото в своята святост има всички отговори, които вълнуват човека”.

Във втората част на предаването обръщаме поглед към световното християнско събитие – предстоящото обявяване на Йоан-Павел II за блажен, което ще се извърши на 1 май в Рим. В разговор с Горан Благоев Апостолическият екзарх на българите католици от източен обред Христо Пройков разказва личните си спомени от срещите си с папата славянин.

Тази събота (30 април) началният час на излъчването по БНТ-1 е 10.25 часа. Излъчването ни по БНТ Свят е в неделя (1 май) от 8.50 часа с повторение от 5.05 на 3 май (вторник). Може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...