Архим. Пахомий пое поста на ректор на Софийската духовна семинария



На 13 юни в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на вечерното богослужение патриарх Неофит заедно с членове на Св. Синод тържествено въведе архимандрит Пахомий (Лозанов) за ректор на учебното заведение.

На тържественото събитие присъстваха много свещеници, ученици, монаси и богомолци. Вечерното богослужение отслужиха отец Божидар Маринов и отец Константин Цанков, ефимерии на духовната школа.

В края на богослужението патриархът отправи поздравителни думи и представи новия ректор пред събралото се множество.

От своя страна, архим. Пахомий благодари за оказаното доверие, призова учениците без колебание винаги да се обръщат към него за помощ и подкрепа при всяка тяхна нужда, и в словото си отбеляза още: „По пътя ще срещна много млади души, който да бъдат утвърждавани и възпитавани в Христа, но това не може да стане без Божията помощ, молитвеното застъпничество на св. Йоан Рилски…“.

В знак на внимание и за църковни заслуги Светият Синод награди досегашния ректор на Семинарията Димитър Костадинов с ордена „Свети Климент Охридски“ първа степен.

 

Източник: sofia-seminaria.org

Снимки: Весела Игнатова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...