„БПЦ отново вярна на себе си: приема папата по принуда?!“



Тази събота ви предлагаме:

  • Защо Светият Синод взе решение да окаже само протоколно внимание на папата? отговорът на този и други въпроси Г. Благоев търси заедно с доц. дякон Иван Иванов и проф. Светлозар Елдъров. Поводът е синодалната позиция, взета месец преди официалното посещение на папа Франциск в България. С гостите ще говорим върху мотивите на Светия Синод да няма никакво молитвено общение с Папата, да го допусне в патриаршеския катедрален храм в пълна тишина, дори без песнопения от катедралния хор, да не позволява на своите клирици да участват в събитията от папската визита? Ще направим паралел и с програмата на папа Франциск за посещението му в Румъния, което предстои в края на май – в тази програма срещите му с Румънския патриарх и със Синода на Румънската православна църква далеч надхвърлят протоколния и дистанциран характер на отношението, което демонстрира БПЦ.

  • Всеки камък е история” дали ние познаваме историята на нашата столица и тази на християнските паметници на културата? Един съвременен поглед на историци и реставратори за изчезналите църкви на София. Можем ли да си представим, че на различни знакови места в центъра на столицата през вековете са се издигали важни за софиянци православни храмове, от които днес почти нищо не е останало – дори паметта за тях.

  • Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога – разговор върху Шестото блаженство с архимандрит Дионисий.

  • По стълбата на духовното усъвършенстване – посланието на Четвъртата неделя от светата Четиридесетница, посветена на св. Йоан Лествичник.

Вашите въпроси по темите на предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 и тази събота, 6 април от 14 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...