Българска делегация е във Ватикана за честванията на 24 май


Премиерът Сергей Станишев ще почете делото на Светите братя Кирил и Методий във Ватикана. Официалното посещение на министър-председателя започва с аудиенция при папа Бенедикт ХVІ. Сред членовете на българската делегация е и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион, съобщават от правителствения пресцентър.

Министър-председателят Сергей Станишев е ръководител на българската официална делегация, която замина днес за традиционните чествания на 24 май във Ватикана и Рим.

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, българската делегация ще бъде приета от папа Бенедикт ХVІ. След срещата с него премиерът ще разговаря с държавния секретар на Светия престол кардинал Анджело Содано, а след това българските представители ще се поклонят на гроба на папа Йоан Павел ІІ. Вечерта в посолството на страната ни в Рим е приемът по повод 24 май.

Вторият ден от посещението на премиера започва с поклонение и молебен на гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе”, където е срещата с представителите на православната общност. След това делегацията ще поднесе венец на българската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре”, където са получили признание славянските книги.

Членове на българската делегация са ректорът на СУ „Св. Кл. Охридски” проф. Боян Биолчев, главният научен секретар на БАН проф. Наум Якимов, поетът Любомир Левчев, цигуларят Минчо Минчев, Старозагорският митрополит Галактион, председателите на парламентарните комисии по култура Нина Чилова и по евроинтеграция Атанас Папаризов, заместник-председателят на Комисията по правата на човека и вероизповеданията в НС Николай Михайлов, заместник-министрите на външните работи Любомир Кючуков и на образованието и науката Ваня Добрева, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Деница Христова, директорът на Главно управление на архивите при МС Боряна Бужашка, началникът на кабинета на министър-председателя Филип Боков, експерти от Министерския съвет и от МВнР.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...