В Къща за птици ще бъде представен документален филм в памет на отец Александър Мен



Prot.Alexander MenНа 22 декември (вторник) от 18.30 ч. в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ издателство „Омофор“ отправя покана за среща, посветена на известния руски духовник прот. Александър Мен (1935-1990).

Повод за събитието в памет на отец Александър е навършването през отминаващата 2015 г. на 80 години от неговото рождение и 25 години от смъртта му.

В рамките на вечерта ще бъде излъчен документалният филм „Живо слово“, посветен на покойния отец Александър. Повече за творчеството и личността му ще споделят Добринка Савова-Габровска, преводач на книгите „Синът Човешки“, „Вярвам… Беседи за Символа на вярата” и „Вестители на Божието царство”, доц. д-р Димитър Попмаринов, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ, и Пламен Иванов, докторант по богословие в Шуменския университет.

Прот. Александър Мен започва да пише още в началото на 50-те години на 20 век. С многобройните си книги и статии и със завладяващия си проповеднически дар той успява в годините на див атеизъм да обърне хиляди хора към християнската вяра. Това провокира неодобрението на тогавашната тоталитарна власт и духовникът е подложен на дългогодишно преследване.

На 9 септември 1990 г. отец Александър е убит по жесток начин, съсечен е с брадва на път за енорийската си църква, а убиецът му остава неизвестен.

Богатото творчество на отец Александър Мен е познато на българския читател чрез книгите на изд. „Омофор“: „Синът Човешки“ (2000, 2015), „Вярвам… Беседи за Символа на вярата” (2004), „Вестители на Божието царство” (2006), както и с „Произход на религията.” на изд. „Св. св. Кирил и Методий” и „Да бъдеш християнин” (2010) на изд. „Любомъдрие“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...