В София се открива изложба на възрожденски икони от Добруджа



Източник: Пресслужба на община „Добрич”

Гостуваща изложба от 16 възрожденски икони от Добруджа ще бъде открита официално на 30 ноември от 18. 00 часа в Криптата при Храм–паметник “Св. Александър Невски”. Организатори на събитието са Община град Добрич, Историческия музей, Посолството на Швейцария и Националния музей за българско изкуство.

Иконите са реставрирани по Проект на Историческия музей в Добрич, финансиран от швейцарското посолство в България. Възрожденската колекция е реставрирана за 6 месеца от художници от Националния музей за българско изобразително изкуство и Националния институт за паметници на културата.

Ще бъдат показани 12 реставрирани икони, прекрасни образци на Тревненската живописна школа: иконите “Свети Никола", "Свети Димитър", "Исус Христос", "Света Богородица" и др. Те са признати за част от националното иконно богатство и са от т.нар. царски ред в православните храмове. Гостуващата изложба представя още 2 дървени розети от тавана на църквата "Свети Никола" в Балчик и 2 ерусалимии, посветени на Света Богородица и нейния житейски път.

От 11.00 часа в Криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски” ще се проведе пресконференция за медиите. В пресконференцията ще вземат участие Посланикът на Швейцария у нас Н. Пр. Рудолф Кноблаух, Кметът на Добрич Детелина Николова, директорът на Националната художествена Галерия Борис Данаилов и Изкуствоведът проф. Любен Прашков.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...