Даниил е новият Видински митрополит



Драговитийският епископ Даниил е новият Видински митрополит. Това определи днешният каноничен избор на Св. Синод, който се проведе след св. Литургия в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ в София.

Митрополитът бе избран с  11 гласа „За“ от общо 13 гласа. Вторият кандидат, Мелнишкият епископ Герасим получи два гласа.

Негово Светейшество патриарх Неофит приветства новия митрополит на Българската православна църква със следните думи: „От днес по Божията и народна воля Вие поемате грижите за светата Видинска епархия. Вярна помощ и подкрепа в новото служение, на което са Ви въздигнали светата Църква и Божият народ, всякога ще Ви бъде Пастиреначалникът, – Господ наш Иисус Христос, заедно с всички Ваши събратя, митрополити от Светия Синод, които в този ден Ви приемат с любов, доверие и надежда за доброплодно сътрудничество в благодатното богочовешко единство, към което ни е призовал Господ и в което е нашата сила и нашата надежда за бъдещето.

Дерзайте, Ваше Високопреосвещенство! Не щадете време и не пестете сили, нито умения, но като богомъдър архиерей, с чувство за приемственост продължете делото на Вашите достойни предшественици – за слава Божия и за още по-големия духовен възход на поверената Ви епархия и на цялата наша Църква, която от векове е била, е и ще бъде единствената истинска майка и кърмилница на православния български дух.

Божията благодат и Неговата велика милост да бъдат с Вас и с богодаруваната Ви Видинска епархия!“:

 

Източник и снимка: www.bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...