Дискусия за християнската тема в киното и откриване на фотоизложба на „Етюд-и-те на София“ предстоят на Светли четвъртък



Великденската среща от поредицата дискусии „Православие и съвремие“ ще бъде посветена на Християнската тема в киното.

От „Последното изкушение на Христос“ на Мартин Скорсезе до най-новия филм на режисьора – „Мълчание“. От филмовата версия на известната рок опера „Исус Христос суперзвезда“ до филма на Мел Гибсън „Страстите Христови“, следващ евангелските събития и т. н. Бурни спорове, а понякога и скандали, или тъкмо обратното – адмирации и възторг, са провокирали в критици и зрители през годините някои от тези образци на световното кино.

Може ли съвременното киноизкуство, посветено на християнски мотиви и идеи, да преобръща духовни нагласи и да бъде едно от средствата за благовестие на Христовата истина? Или това е твърде наивно и дори рисковано очакване? Нужно ли е един филм да носи етикета „християнски“, за да съдържа християнски етос в себе си? Имат ли интерес българските режисьори, сценаристи и кинопродуценти към християнската тема?

По тези и още въпроси ще дискутират един преподавател и сценарист, един православен духовник и един актьор – това са доц. д-р Невелина Попова от департамент кино на Нов български университет, протойерей д-р Добромир Димитров, свещеник във великотърновския храм „Св. Мина“ и преподавател в Православния богословски факултет, Георги Тенев, писател, сценарист и драматург, и актьорът Китодар Тодоров. Модератор на срещата ще бъде доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ.

В същия ден и по същото време – на Светли четвъртък, ви очакваме и на откриването на фотоизложбата „Градът: духовни пространства“ на Иван Шишиев, автор на емблематичния проект Етюд-и-те на София.

Само за две години от своето начало Етюд-и-те събраха над 85 хиляди фенове във фейсбук. Снимките, включени в проекта на младия богослов и фотограф Иван Шишиев, внасят слънчева перспектива дори и в най-опъкия ден.

Фотоизложбата „Градът: духовни пространства“ разкрива вглъбеното лице на градската среда, обляно в
тиха светлина, извън всепоглъщащия хаос на злободневието.

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 20 април (Светли четвъртък), 18:30 ч.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...