Епископ Григорий е новоизбраният Врачански митрополит



Браницкият епископ Григорий днес бе избран за Врачански митрополит. Синодалните членове трябваше да дадат своя глас за един от двамата кандидати  – епископ Григорий или Агатополския епископ Йеротей.

В каноническия избор, който днес се проведе в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ след светата Литургия, за епископ Григорий дадоха своя глас всичките 13 членове на Св. Синод, присъстващи на избора.

Патриарх Неофит оповести името на новоизбрания митрополит и го поздрави в кратко слово.

„Ние добре го познаваме и твърдо вярваме, че със своето служение той ще оправдае нашите очаквания и ще бъде достоен архипастир на всечестния клир и богохранимото паство на Врачанската епархия…“, каза Негово Светейшество за новия митрополит.

Новоизбраният Врачански митрополит Григорий (Красимир Маринов Цветков) е роден на 19.09.1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на Духовната семинария „Св. Йоан Рилски” в София.

Приема монашески постриг на 17.11.1996 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Георги” от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Възведен е в архимандритско достойнство на 21.12.1998 г.

През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет “Каподистрия”.

От 01.11.2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

По решение на Св. Синод на 29.10.2010 г. е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянската св. обител „Успение Богородично“ и е определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит.

По решение на Св. Синод от 08.02.2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир. По решение на Св. Синод от 30.04.2014 г. е освободен от длъжността игумен на Троянския манастир и от 01.05.2014 г. е назначен за викарий на Софийския митрополит.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...