Изявление на Светия Синод на БПЦ до СЕМ, БТА и средствата за масова информация



В свое изявление от днес до СЕМ, БТА и българските медии Светият Синод на Българската православна църква изразява своята позиция относно поведението на някои медии спрямо православните ценности и българските национални светини. В изявлението се казва:


"Свидетели сме на трагични събития – опожаряване на дипломатически мисии и други прояви на неконтролиран гняв, които са породени от проявено кощунство, с което са накърнени религиозните чувства на големи групи хора.

В същото време в нашата страна в някои средства за масова информация има случаи на не по-малко издевателство над светостта на религиозните чувства на православните християни. Един от фрапиращите случаи е нееднократното подигравателно отношение към християнската вяра в предаването на БТВ „Шоуто на Слави”

Така например тези дни в повторение на предишно предаване от 7.01.2006 водещият допуска осмиване на най-святото за всеки вярващ християнин име – на Господа Иисуса Христа.

Това не се случва за пръв път в това предаване.

Също така в предаването на 7.02.2006 е проявено подигравателно отношение към националните символи и светеца на българския народ, родоначалника на нашето Възраждане преподобни Паисий Хилендарски.

Към един от символите на жертвоготовността на българския народ за неговото Освобождение – знамето, ушито от Райна Княгиня, и др.

Смятаме, че тези прояви не са случайни и това ни безпокои, защото се отразява и е пагубно за съвременното българско общество и особено за нашата младеж.

Светият Синод на Българската православна църква призовава членовете на СЕМ и ръководителите на медиите в България да се проявява толерантност и уважение към най-святите чувства на вярващите и към националните светини на българския народ."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...