Какво се случи в първия ден от Седмицата на православната книга във Варна


Седмицата на православната книга във Варна беше открита в Пленарна зала на община Варна с встъпително слово на протойерей Василий Шаган, който предаде поздравленията на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил бе възпрепятстван да отправи лично традиционното си поздравление към гостите и участниците във форума на православната книга, тъй като участва в заседанията на Св. Синод, които се провеждат на 15 и 16 май в София.

Официално беше представена Web-страницата на Варненската и Великопреславска Света митрополия. Проектът е реализиран с няколкомесечните усилия на четиричленен екип, ръководен от Владислав Митев, настоящ редактор на сайта. На страниците е поместена богата информация относно историята на епархията, административното й устройство, а също и актуална информация за храмовете и събитията от енорийския живот. Специално място е отредено на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” и неговите разнообразни дейности. Авторите на проекта се надяват, че този сайт може да се превърне не просто в официална трибуна на митрополията, но във своеобразен форум на православните вярващи.

Във втората част от програмата бе представен мултимедийният проект „Евангелие на живота” по Евангелието от Марка. Автори на проекта са Рита Шаганене, Борислав Аврамов и множество млади хора от енорията на храм „Св. Архангел Михаил ”, взели участие в осъществяването му. В рамките на Седмицата на Православната книга презентацията ще бъде прожектирана всяка вечер след 21 ч. на стената на храм „Св. Николай” (в центъра на Варна). Също така организаторите предоставиха на гостите екземпляр от издание на Евангелието от Марк в нов превод, осъществен от Българското Библейско дружество през 2005. Книгата се разпространява безплатно.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...