Кирилицата да се нарича „българска азбука“ в ЕС, предлага доц. Кръстанов



Източник: News.bg

С влизането ни в ЕС азбуката ни да се нарича "българска азбука" – това предлага български учен, изследовател на езика ни, информира БНТ. Според доц. Трендафил Кръстанов, има исторически доказателства, с които може да бъде подкрепено това искане.

"Убеждават папа Адриан ІІ да признае славянската литургия и славянската азбука предимно с оглед на българите. Това е мнение на един немски историк Ватенбах от 1886 година", пояснява доц. Кръстанов.

Основният довод да наричаме азбуката си българска, Трендафилов открива в латински ръкопис от ХІ век.

„В Парижката национална библиотека се намира препис на глаголицата и отгоре е изписано "Абеценариум булгарикум", което означава българска азбука. Като свещена азбука глаголицата е изписана също в синайски ръкопис пак заедно с латиницата и гръцката. Тази азбука преписана, като българска е публикувана в 1799 г. в една пантография от Фрай, освен това тя е публикувана в знаменитата книга на Юри Венелин "Нинешние болгари" 1829 година", обяснява доц. Трендафил Кръстанов.

Според тези факти, цели 1000 годинии на Изток и на Запад азбуката ни е наричана българска, изтъква филологът.

Като изследовател на книжовността ни, Трендафил Кръстанов е специализирал във Ватиканската библиотека, където е имал възможност да изследва оригинални документи.

Проучванията му и събраните факти му дават основание да се обърне към учените, обществениците и политиците да се обединят около идеята с присъединяването ни към еропейското семейство буквите ни да бъдат наричани български.

Според Кръстанов причината досега това да не се направи, са политически табута, незнание или просто неглижиране на фактите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...