Нов паметник на Максим Райкович бе открит в Дряново



На 17 октомври бе открит новият паметник на големия дряновец, един от най-бележитите български възрожденци – Максим Райкович (Минчо Райков Крински).

Максим Райкович е роден през 1801 година. Учи в килийното училище в Дряново. Баща му искал малкият Минчо да усвои занаят или да се занимава с търговия и в никакъв случай да не пръска пари за наука. Минчо тайно напуска родния дом и отива при монасите в Дряновския манастир. Бащата го намира там, скарва се с игумена и монасите и въпреки увещанията им връща сина си в Дряново. Този път Минчо избягва в Лясковец, където става чирак в терзийски дюкян.

На 14-15 годишна възраст получава вест, че баща му се е споминал. Преживява тежко тази загуба и окончателно решава да постъпи в манастир. Отива в Преображенския, където продължава образованието си и се замонашва. Става учител в Лясковец. Изследователите свързват името му с Велчовата завера от 1835 год. Политическите гонения след разгрома на заверата го принуждават да пребивава последователно в Сопотския манастир “Св. Спас” и в Плаковския край Лясковец. През 40-те години на XIX век намира убежище в Румъния – първоначално в Браила, а след това в Галац, където и до днес почиват тленните му останки. Отново насочва усилията си към символите на духовното ни Възраждане – училището и църквата . Общата му дейност с Г.С. Раковски, д-р Иван Селимински и Димитър Добрович очертават най- яркия период от родолюбивата дейност на отец Максим. През 1874 година притваря очи на чужда земя, а като израз на особена почит и уважение българите в Галац го погребват в двора на местната църква “Св. Пантелеймон”. И днес всеки дряновец свързва името на отец Максим Райкович със страстния зов на българина да обича родината си и да не жали труд и пари за наука.

Той е бил сред първите борци за независима българска църква, за просвещението на българския народ и съхраняването на език, традиции и култура. Поддържал е тесни връзки с видни дейци на революционното движение и участва в Кримската война, след която получава златен медал за храброст, връчен му лично от руския император. Почти цялото си имущество завещава на български училища.

Новият паметник се намира пред старата сграда на училище „Максим Райкович“, където беше и предишният монумент. Изработен е от бронз и е дело на скулптура Иван Парасков.

Снимка: Николай Карагьозов, Дестинация Дряново (Destination Dryanovo).

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...