От четиридесет години не е ремонтиран музеят в Рилския манастир



Музеят в Рилския манастир не е ремонтиран от построяването му през 1965 год. Игуменът на манастира, епископ Евлогий е заявил, че при ремонта на музея, който се извършва в момента, ще бъде подмемена изцяло настилката, витрините, всички инсталации. Експонатите ще бъдат пренаредени по-удачно. Според епископ Евлогий, експонат №1 ще си остане Рафаиловият кръст, правен в продължение на 12 години от монах Рафаил, с над 300 образа, който представлява уникално произведение на изкуството.

Много са ценните експонати в музея, които разказват както историята на манастира, така и духовната история на страната ни, и привличат посетители от България и чужбина.

„Помислили сме и за надеждна модерна охранителна система, защото наскоро знаете, че бе открадната дарохранителница. В момента се прави пълно обследване на музейната експозиция. Със съдействието на Областна дирекция "Полиция"-Кюстендил ще направим всичко за възможно най-добрата охрана на тези светини в музея. Не мога да кажа предварително колко ще струва ремонта, но сумата ще е доста голяма. Средства има осигурени, така че в това отношение нямаме притеснения. Пари за ремонта получаваме от Народното събрание като държавна субсидия, а Рилският манастир също има средства, които са определени за музейната експозиция", е разказал архимандрит Евлогий, цитиран от Актуално.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...