Партиите да бъдат глобявани за злоупотреба с религията, поискаха от премиера религиозни дейци



altВчера, 31 май, министър-председателят Бойко Борисов прие в кабинета си в Министерския съвет група представители на обществеността, загрижени за състоянието на религиозния мир и отношенията между етносите в България след инцидента пред столичната джамия “Баня Башъ“. По време на разговора представители на религиозните общности от Рудозем, Кърджали, Девин и София отправиха искания за промяна в Закона за политическите партии (ЗПП).

В срещата, която продължи повече от час, участваха д-р Андрей Романов, редактор в сайта Православие.БГ, г-н Вели Караахмедов, богослов и имам, г-жа Ракшан Моллова от Кърджали и други. Според участниците в срещага целта на предложенията им е да се постигне пълно разделение между държавата и религията. „Ние сме хора с активна гражданска позиция. Смятаме, че политическите партии са тези, които насаждат етническата и религиозна омраза”, заяви г-н Вели Караахмедов.

Предложенията за промени в Закона, представени на министър-председателя, предвиждат въвеждането на забрана за използването на религиозните вярвания на хората за политически и партийни цели, както и забрана за участие на духовни лица в политически мероприятия на партиите. Промените в закона да забраняват провеждането на политически мероприятия на по-малко от 500 метра от молитвените храмове на всички вероизповедания в страната. При нарушение на всяка от тези забрани партиите трябва да бъдат глобявани с 20 % от държавната субсидия, която получават.

Премиерът Бойко Борисов се ангажира получените предложения за промени в Закона да бъдат обсъдени в Парламентарната група на ГЕРБ.

Участниците в срещата оцениха високо професионалната работа на служителите на МВР по време на сблъсъците пред джамията „Баня Башъ“ в София.
 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...