Патриарх Максим ще чете „Манастирска магерница“



Утро

Българският патриарх Максим ще благослови проекта за трансграничен религиозен туризъм между Русе и Гюргево, който бе направен от асоциация "Еврорегион Данубиус" и Окръжен съвет-Гюргево. Митрополит Неофит ще му занесе днес като подарък DVD с презентацията на маршрута, в което звучат песнопения в изпълнение на дядо Неофит, както и сборника с монашески рецепти от двата бряга на Дунава "Манастирска магерница".

В него своите кулинарни тайни описват отец Емилиян от Басарбовския манастир и отец Никифор Пуфля от гюргевския храм "Св.Георги". Изданието се радва на изключително голям интерес в България и Румъния, като текстовете са преведени и на английски.

Културно-туристическият маршрут "От средновековния манастирски комплекс при с. Иваново и скалния манастир "Св. Димитър Басарбовски" през православните храмове на Русе и Гюргево до манастира на Влад Цепеш (Дракула) в с. Комана" бе финансиран по програма ФАР-ТГС. Резултатите от него бяха представени вчера в Историческия музей от ръководителя на проекта Лили Ганчева, гл. експерт в асоциация "Еврорегион Данубиус". Специално за презентацията бяха пристигнали свещеници от Гюргево и Букурещ и представители на Окръжен съвет-Гюргево.

Проектът вече жъне първи успехи, тъй като в музея има заявки от румънски групи да се запознаят с културно-историческото ни и православно наследство именно по този маршрут. Той е уникален за България. Особено привлекателна е туристическата атракция "Празник край манастира", където се прави и курбан. Проектът надгражда реализираната преди няколко години идея на бившия зам.-областен управител Румян Ганчев за маршрут "Русе-Иваново-Червен: пътуване от съвременността към Средновековието".

Окръжен съвет-Гюргево и "Еврорегион Данубиус" са партньори в още два трансгранични проекта. "Местната трансгранична демокрация – нашето европейско бъдеще" има за цел обмяна на опит между местните власти, най-вече в областта на туризма и околната среда, във връзка с усвояването на еврофондовете. Вторият проект за проучване на условията за съвместно планиране в трансграничния регион Гюргево-Русе и да се изготви портфейл от идейни проекти. В резултат са били набелязани 26 идеи от шест експертни комисии – образование и култура, здравеопазване, екология, инфраструктура, земеделие, икономическо развитие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...