Почина Деволският епископ Теодосий



episkop-teodosiiНа 82-годишна възраст след кратко боледуване е починал Деволският епископ Теодосий, съобщават от пресслужбата на Св. Синод.

Епископ Теодосий е роден на 9.11.1934 г. в с. Драгижево, Великотърновско. Приема монашество на 3.12.1955 г. в Троянския манастир. Завършил е Духовна семинария. Ръкоположен е за йеродякон на 8.1.1956 г., а за йеромонах – на 21.9.1962 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 27.7.1967 г. По решение на Св. Синод от 01.7.1988 г. е назначен за ефимерий при храма „Св. Климент Охридски“ на Софийската духовна семинария на гара Черепиш.

По време на разкола е хиротонисан за епископ на 19.2.1997 г. от алтернативния синод. На Всеправославния събор, провел се в София през 1998 г., и по решение на Св. Синод от 5.10.1998 г. е приет по крайно снизхождение за служение в епископската степен, и определен да бъде на разположение на Св. Синод. Назначен е за викарий на Врачанския митрополит, но не встъпва в тази длъжност.

Деволският епископ Теодосий е и в листата на кандидатите за нов пловдивски митрополит, като е избран от епархийските избиратели за един от двамата кандидати за избор на пловдивски митрополит.
В периода 1998–2008 г. изпълнява различни послушания, като епископ на разположение на Св. Синод, като редовно служи в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, Бачковската св. обител, храма на Румънската патриаршия у нас и на други места в страната.

От 2008 г. до началото на 2011 г. е игумен на Троянския манастир. От 1 февруари 2011 г. е назначен за епископ на разположение на Св. Синод и е такъв до кончината си.

Опелото ще бъде извършено в родното му село Драгижево, Великотърновско. Часът и датата предстоят да се уточнят.

Бог да го прости!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...