Слово на Българския патриарх и Св. Синод на БПЦ-БП при опелото на Сливенския митрополит Йоаникий



 

Поклонението пред паметта на приснопаметния Сливенски митрополит Йоаникий започна в следобедните часове на 10 януари. Вечерта беше отслужено монашеско опело от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей и свещеници от Сливен. От сутринта на 11 януари започнаха прощални песнопения и молитви.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, избран от Светия Синод за наместник, отслужи заупокойна света Литургия и опело на митрополит Йоаникий в съслужение с Техни Високопреосвещенства Великотърновския митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопския митрополит Серафим, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил, Доростолския митрополит Яков, Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Агатополския епископ Йеротей, Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит духовници от Сливенска епархия, протодякон Александър Нешев, протодякон Деян Коруноски и дякон Ангел Воденичаров.

В края на отслуженото опело Великотърновският митрополит Григорий прочете слово от името на Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП:

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ДОСТОЧТИМИ ОТЦИ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНАТА И

ОБЩИНСКАТА ВЛАСТ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ, 

С прискърбие и душевна болка посрещнахме вестта за земната кончина на обичния ни събрат, кириарх на богохранимата Сливенска епархия и старши член на Светия Синод на светата ни Църква Високопреосвещения митрополит Йоаникий. За нас и за неговите духовни чеда, както и за цялата ни света Православна църква отшествието му от земния живот е тежка загуба. Днес оставаме със спомена за неговата благост, пословичната му любов към Бога и светата Църква и всеотдайността му в делото на Благовестието. Оставаме още и с благодарност и признателност за всичко онова, което той щедро отдаде за полза на Църква и отечество във времето на многолетното си и благоплодно служение като монах, клирик и архипастир. В тези скръбни дни молим Всеблагия Бог да му прости всяко волно и неволно прегрешение, да го приеме при Себе Си, да му въздаде за трудовете и да му дарува вечен покой.

Колкото и голяма да е обаче болката ни, не скърбим като такива, „които нямат надежда“ (1 Сол. 4:13), защото живеем с твърда вяра във Възкресението и упованието ни е в Бога, Който е Бог милостив и човеколюбив и Който иска „всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“ (Иоан 3:16). Митрополит Йоаникий живееше с тази вяра и с неизменна надежда в Божиите обещания и в благия Божи промисъл за всекиго. Успяваше да вдъхновява с тях и умееше да привлича към Христа и Неговата света Църква. За всички нас той остава образец и пример за смирение, строг аскетизъм и следване на Христовия път и затова ние се надяваме и вярваме, че Христос, Когото той толкова много обичаше и Комуто беше посветил целия си живот, ще Го приеме в Своето вечно Царство на светлината и радостта.

Ще го помним винаги като изряден архипастир, високодуховен архиерей, ревнител за единството на Църквата, за духовността и църковната просвета, вглъбен в истините на вярата богослов и преводач на безценни аскетически трудове от богатата съкровищница на светоотеческото наследство, всякога готов с радост да насърчи и подкрепи всяко добро и полезно начинание. Дълголетното му служение като архипастир в Сливенска епархия и плодовете от неговия труд го поставят редом с имената на най-големите архиереи от най-новата история на Православната ни църква – достоен приемник и продължител на делото на именити предшественици.

„Дните на човека са като трева; като полски цвят – тъй цъфти той: понесе се над него вятърът, и няма го, и мястото му вече го не познава“. Така изповядва в древните дни Псалмопевецът, но и допълва: „А милостта на Господа е отвека и довека към ония, които Му се боят“ (Пс. 102:15-17). В живота си митрополит Йоаникий бе човек, християнин, монах и архиерей, който винаги пазеше тази спасителна боязън, който във всичките свои дела търсеше и искаше да изпълнява не своята, а Божията воля. Затова и днес имаме основанието да се надяваме и вярваме, че той ще получи и милостта на Господа, според както се уповаваше на Христа Спасителя през целия си земен живот (срв. Пс. 32:22).

Бог да прости и упокои при Себе Си нашия скъп събрат Високопреосвещения Сливенски митрополит Йоаникий!

Вечна и блажена да бъде паметта му!

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Заглавна снимка: БНР

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...