Смехът и веселието според християнството



В последното издание на „Вяра и общество” за тази година – 28 декември,  Ви предлагаме:

  • Всички бяхме религиозно неграмотни – 30 години след първото директно излъчване по БНТ на Рождественската литургия от патриаршеската катедрала в София. Един искрен разказ от първо лице за колебанията, терзанията, усмивките, съмненията и голямото удовлетворение. Пред камерата на предаването застава една от колоритните личности на БНТ от недалечното минало – Мария Христова, която в края на 1989 г. в качеството й на отговорен редактор е „ощастливена“ да организира първия директен ефир на православно богослужение по БНТ. Чуйте за някои комични и не съвсем комични ситуации, свързани с това първо начинание на Националната телевизия, което вече има своята 30 годишна история. 
  • Приемливо ли е християните да се смеят? Как се е веселил Христос? Смехът е типично човешко проявление. Има ли обаче място за него в Библията, какво е отношението към иронията, присмеха  и веселието и има ли място за тях в християнството?Каква е метафизиката на смеха? На тези и още въпроси Горан Благоев търси отговори отепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос.
  • Осмият ден – врата към вечността на Бога – разказ за големия празник, който Църквата чества на 1 януари – Обрезание Господне, и коментар на нашия гост архиепископ Христо Писаров. 
  • Прочутият иконописец от „Дебърската държава“ – за Дичо Зограф от с. Тресонче, Дебърско, за неговия син Аврам Дичов и за школата, която прави Дебърските зографи прочути колкото и колегите им от Самоков. По повод 200-годишнината от рождението на Дичо Зограф разговаряме с изкуствоведа доц. Ралица Русева, а срещата с нея илюстрираме с икони и стенописи на талантливия дебърчанин от Охрид, Босилеградско и от Криптата, някои от които пазим в нашия архив повече от 20 години.

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 28 декември от 14.00 ч.

ЕКИПЪТ НА „ВЯРА И ОБЩЕСТВО” ВИ ПОЖЕЛАВА ЩАСТЛИВА И БЛАГОСЛОВЕНА НОВАТА 2020 ГОДИНА!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...