Старозагорският митрополит Галактион е първият избран в тройката кандидати за Патриарх



mitropolit galaktionНа днешното заседание на Светия Синод, след тайно гласуване митрополитите избраха един от тримата кандидати за Патриарх на БПЦ. Св. Синод не прие подадените отводи от процедурата по избор на тримата кандидати. Така от 13-те присъстващи митрополити не могат да се кандидатират само Пловдивският митрополит Николай и Силистренският митрополит Амвросий, тъй като не отговарят на условията на устава на БПЦ.

В официално съобщение на Синода се казва: „Светият Синод в пълен състав (при отсъствието на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Симеон) в заседанието си, определено за избиране на тримата кандидати за патриаршеския престол, избра на втория тур от гласуването единия от възможните трима кандидати. Това е Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион, който бе избран с 10 гласа, т.е. с кворум 2/3 от гласовете на синодалните митрополити съгласно Устава на БПЦ“.

Митрополит Галактион е сътрудник на бившата Държавна сигурност с псевдонима „Мишо“, многозначителен факт от неговата духовна биография е, че той провъзгласява първия български архонт Слави Бинев.

След общо 16 тура така и не бяха избрани другите двама кандидати за Български патриарх. Изборът им ще се състои утре (16 февруари 2013 г.) на заседанието на Светия Синод, което ще започне в 9 ч.

По неофициална информация архиереите с най-голям шанс да влязат в тройката на номинираните за Български патриарх са Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит, които са получили по 9 гласа в днешния таен вот.

772

На снимката: Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион, кандидат за Български патриарх, благославя събор на Ордена на рицарите тамплиери. Снимка: Булфото

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...