Студентски ентусиазъм на празника на Православния богословски факултет във Велико Търново



25 010На 25 март преподавателите и студентите по богословие във Велико Търново имаха двоен повод за радост, тъй като Благовещение е и празник на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Празникът започна със света Литургия, отслужена от свещеник Зоран Мамучевски във великотърновския храм „Св. Троица“. Проповед, посветена на значението на майчинството, изнесе третокурсникът от специалността теология Петър Дойнов, като засегна и темата за сурогатното майчинство.

След богослужението, в Православния център „Проф. Тотю Коев“ доц. Мариян Стоядинов, зам.-декан по учебната дейност, поздрави преподаватели и студенти със слово за празника. Милена Димова и Андрей Крясков – студенти от специалността църковни изкуства, изнесоха лекция, посветена на иконографията на Благовещение. Празничният ден завърши с коктейл, който бе подготвен с голямо усърдие и желание от самите студенти. Средствата за него бяха осигурени от фондация „Покров Богородичен“ и от ръководството на университета.

На следващия ден – 26 март, отново в Православния център „Проф. Тотю Коев“ се проведе дискусия на тема „Личност и идентичност“, водена от доц. Мариян Стоядинов и доц. Свилен Тутеков. Събитието бе инициирано от новосъздадения Център за систематическо богословие към университета.

Последната инициатива, посветена на празника, се проведе на 27 март – среща-беседа на тема „За четенето на Свещеното Писание“, водена от прот. д-р Павел Събев, преподавател по новозаветна херменевтика и екзегетика.

 Отбелязването на празника чрез интригуващи срещи и дискусии вече трета поредна година се превръща в прекрасна традиция, която спомага за укрепването на една жива и активна академична общност.

25 019

img 3121

25 027

img 3093

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...