Тържествена процесия пренесе мощите на св. Георги в храма



Източник: РусеИнфо

Продължава поклонението на стотици русенци пред частицата от мощите на свети Георги в едноименния храм на града ни.

По – рано днес (14.10.2006 г.) в 11.30 часа литийно шествие прие мощите на светеца от временния им дом – катедралния храм "Света Троица". Пътят от едноименния площад по централната улица "Борисова" до улица "Свети Георги", където се намира църквата, бе изминат от Русенският митрополит Неофит, апостолическият нунций Джузепе Леанца, монсеньор Петко Христов. Те бяха предшествани от Общинския духов оркестър, почетна рота от Русенския гарнизон, хоругви и всички свещеници от русенските католически и православни църкви, доховници от Гюргево, а зад дарохранителницата благоговейно вървяха народните представители от 19-ти МИР-Русе Силвия Алексиева, Руденко Йорданов, областният управител Мария Димова, кметът на Община Русе Божидар Йотов, местни високопоставени лица и гости, граждани.

Процесията бе посрещана от множество наши съграждани, които се кръстеха и снимаха събитието, както и от десетки представители на местните медии.

С камбанен звън храмът "Свети Георги" посрещна шествието, а преди да влезе митрополит Неофит благослови присъстващите. Тясно се оказа пространството за да побере стотиците вярващи и гости. С църковни песнопения и "Многая лета" Негово Високопреосвещенство положи частицата от мощите на светеца в средата на храма за съзерцание и поклонение.

В словото си митрополит Неофит отбеляза: "Нека този ден остане в историята на град Русе. Нека всеки, който чуе за тази светиня и се поклони пред нея да се изпълни със силата Господня, с каквато е бил изпълнен свети Георги. Съприкосновението със светите мощи на този велик мъченик е съприкосновение със светостта, съприкосновение с истината, вечната правда, със справедливостта, смелостта в живота, в защита на истината и доброто. Ще бъдат ли полезни тези свети мощи за нашия град? Ще бъдат, разбира се."

Отправена бе благодарност към кардинал Валтер Каспер – ръководител на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, на кардинал Руини – управляващ на Римската епархия и главен викарий на папа Бенедикт ХVІ, епископ Фисикела, който предаде свещите мощи в русенски ръце, монсеньор Джузепе Леанца.

Г-н Леанца поздрави сърдечно всички присъстващи и гостите от Румъния, българският патриарх Максим. Той напомни предисторията по предаването на мощите, житието на свети Георги и ролята му в обществото. "С живота си той ни казва да свидетелстваме нашата вяра на другите, да растем заедно във взаимното уважение и почит, да потърсим по – истински, братски, християнски отношения и да сътрудничим на развитието и мира между нациите и народите."

Кметът Божидар Йотов отбеляза: "Ние все пак ставаме свидетели на едно истинско чудо – идването на светите мощи на свети Георги – най – обичаният от русенци светец, покровител на българския народ и христолюбивото ни воинство… Вярвам, че днешното събитие е израз на Божията благословия към Русе, както и към съседния румънски град Гюргево. Една река ни дели, но мощите на свети Георги ще ни обединят, ще ни дарят със своята неземна благодат и ще ни направят повече християни и по – добри човеци, защото светият великомъченик Георги побеждава разединението, внася мир и любов и смирение в нашите сърца.

Независимо от езика, на който говорим, независимо от страната, в която живеем, свети Георги е покровител на всички християни, без значение дали са българи или румънци…"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...