Юнската беседа от поредицата „Книгата на книгите“ е посветена на Посланието до евреите



Sveta Troitsa „…законът не докара нищо до съвършенство; а въведе се по-добра надежда, чрез която се приближаваме до Бога.“ (Eвр. 7:19)

Разглеждайки новозаветните книги според тяхната последователност, в юнската беседа от поредицата „Книгата на книгите“ идва ред на Посланието на свети апостол Павел до евреите.

В това последно по реда си Павлово послание, включено в новозаветния сборник, Христовият ученик (наричан още и „апостол на езичниците“) отправя словата си към своите по род, за да им разкрие истините на обновения в Христа човек на Новия Завет и старозаветните предобрази на Христовото идване в света. Посланието е отправено и към онези ревностни обвинители на апостола измежду юдеите (какъвто и самият той бил към християните), които казвали за него: „„Тоя човек учи всички навсякъде против народа, против Закона и против това място; при това още и елини въведе в храма, та оскверни това свято място“. (Деян. 21:28)

Лекторът доц. д-р Екатерина Дамянова ще въведе аудиторията в духовните дълбини на Посланието до евреите и във вложените в него препратки към старозаветни образи и сюжети, както ще бъде насреща и за вашите въпроси.

Ekaterina Damyanova
Доц. д-р Екатерина Дамянова

Преподавател по библейска история и археология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 1996 г. завършва Богословския факултет и Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”; завършва археологически курс в Израел и Йордания (2003). Специализира в Хайделберг, Германия (1998–2000); в Католическия Институт за изучаване на източните църкви в Регенсбург, Германия (2009, 2010); Виенския университет, Австрия (2000, 2005, 2007, 2008, 2009); Университета в Янина, Гърция (2002); Солунския университет, Гърция (2002).

През декември 2012 г. изнася лекции като лектор по програма ERASMUS в Лудвиг-Максимилиановия университет в Мюнхен, Германия. Член е на Съюза на учените в България; на Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО); учредител и член на Collegium Biblicum; член на Alumni Uni-Heidelberg. Носителка е на Наградата за млад учен на СУБ, Стара Загора, за 2004 г. Автор на множество публикации в научни сборници и издания.

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 16 юни (четвъртък), 18.30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...