Богослови призоваха за разкриване на агентите на бившата Държавна сигурност в академичните среди



Вчера, 27 октомври, Факултетният съвет на Богословския факултет към Софийския университет прие декларация, в която се настоява за оповестяване на връзки с бившата Държавна сигурност на всички кандидати за ръководни длъжности в Университета. Публикуваме пълния текст на декларацията.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

приета от ФС на Богословския факултет
при СУ „Св. Климент Охридски”
на 27 окт. 2011 г.

Академичната общност и преподавателската колегия на Богословския факултет призовава всички кандидати за изборни и ръководни длъжности в Софийския университет да оповестят и удостоверят по надлежния ред данните за наличие или отсъствие на съпричастност към органите на бившата Държавна сигурност. Убедени сме, че прозрачното, публично, отговорно и честно отношение към академичната общност на Университета изисква ясна позиция на разграничаване от дейността на репресивните органи на комунистическите тайни служби.

Богословският факултет изразява и отстоява принципната морална позиция, че академичната общност на Софийския университет трябва категорично да се въздържа да издига и да подкрепя при заемането на изборни, ръководни и представителни функции в Университета на кандидати, за които има данни за зависимости, под една или друга форма, от структурите на Държавна сигурност.

Осъзнаваме, че законовите норми и процедури по установяване на принадлежност към органите на Държавна сигурност нямат лустрационен и дискриминационен характер. Не отричаме правото на всеки един член на академичната колегия да се кандидатира и уважаваме неговите професионални и научни качества, но същевременно сме убедени, че в рамките на Софийския университет, като водеща национална образователна институция, трябва да се спазват високи етични и академични стандарти за почтеност и морал.

С настоящата декларация ние потвърждаваме нашата съпричастност към демократичните принципи и академични норми и изразяваме нашето желание Софийският университет да се възвърне към изконното духовно наследство на св. Климент Охридски, да се освободи от тъмните сенки на близкото минало и да запази своя висок авторитет като първокласен университет в страната и Европа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...